У Дракулићу одржан помен жртвама усташког терора

Код Спомен-костурнице у бањалучком насељу Дракулић служен је 6. фебруара помен, положени вијенци и цвијеће за више од 2.300 Срба, међу којима је било 551 дијете, које су усташе прије 80 година звјерски убиле у овом насељу и у селима Мотике, Шарговац, те у руднику Раковац.

Обиљежавању је присуствовао и замјеник предсједника Предсједништа БОРС-а Душко Митрић.

Вијенце су у име институција Републике Српске положили српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и министар рада и борачно-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Положен је и вијенац у име генералног конзула Србије у Бањалуци.

Цвијеће су положили и представници невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и НОР-а, Удружења потомака жртава усташког злочина „7. фебруар 1942. година Бањалука“, Трећег пјешадијског Република Српска пука, града Бањалука.

Полагању вијенаца претходила је Света литургија у Цркви Светог великомученика Георгија у бањалучком насељу Дракулић.

Обиљежавање овог историјског догађаја организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над Србима у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дијете.   

Translate »