Сједница Одбора породица погинулих и заробљених бораца Борачке организације

Одбор породица погинулих и заробљених бораца Борачке организације Републике Српске одржао је 17. јуна у Бањој Луци, у просторијама БОРС-а, Другу редовну радну сједницу у овом сазиву на којој се расправљало о актуелним питањима из области борачко-инвалидске заштите, а разматран је и Извјештај о раду за прошлу те Програм рада Одбора за 2020. годину.

Сједницу је водио предсједник Одбора Немања Мочевић, а осим чланова Одбора сједници је присуствовао и предсједник Борачке организације Миломир Савчић те предсједник Предсједништва БОРС-а Горан Рогић

У току сједнице чланови Одбора су разматрали бројна питања из области борачко- инвалидске заштите, те су такође усвојили Извјештај о раду Одбора за 2019. годину као и Програм рада за 2020. годину. У Програму је, који је такође усвојен, дефинисано да је најважнија активност на којој ће Одбор инсистирати у свом раду 2020. године – бити запошљавање дјеце и чланова породица погинулих бораца који се проводи кроз Акциони план за запошљавање Владе Републике Српске. Одбор је у складу са тим донио закључак да се од институција Републике Српске тражи да се за Акциони план запошљавања издвоје што је могуће већа средства како би њим био обухваћен што већи број чланова породица погинулих бораца.

Програмом рада Одбора за 2020. годину је такође дефинисано да се кроз разговоре и сарадњу са институцијама Републике Српске настоји обезбједити да породична инвалиднина достигне износ висине просјечне пензије у Републици Српској, те да се раст породичних инвалиднина редовно усклађују са растом пензија у Републици Српској.

Одбор породица погинулих и заробљених бораца је такође заузео став да су незапослени демобилисани борци тренутно најугроженија борачка категорија, те је Одбор донио закључак да се овом проблему посвети посебна пажња и стави у приоритет рјешавања бројних проблема борачких категорија.   

Translate »