Саопштење

Данашња изјава народног посланика Бегије Смајић у којој је током излагања у Народној скупштини Републике Српске Војску Републике Српске назвала геноцидном – представља увреду за Републику Српску, за све добронамјерне грађане Републике Српске и за све борце Војске Републике Српске међу којима је, морамо подсјетити госпођу Смајић, био и велики број припадника народа из којег она долази.

Госпођа Смајић мора знати да су преци припадника Војске Републике Српске у ослободилачким ратовима ослобађали чак и народ којем она припада и да су у 2. свјетском рату за ту слободу дали више од милион жртава, а у 1. свјетском рату чак трећину становништва.

У току 2. свјетског рата је на просторима садашње БиХ постојао концентрациони логор у којем је убијено 700.000 људи, од којих су највећи број били припадници српског народа. Након Другог свјетског рата захваљујући највише нашем народу, народ којем припада госпођа Бегија добио је статус народа а не националне мањине.

Због свега наведеног данашња изјава госпође Смајић представља увреду и за српски народ и све његове претке.  

Народни посланик Бегија Смајић мора знати да не постоји колективна одговорност ни кривица, да су за евентуалне злочине почињене током протеклог рата одговорни и криви само појединци ма како се они звали и ма којем народу припадали.

Ако госпођа Бегија Смајић мисли да се на оваквим увредама и на овакав начин може градити суживот и повјерење у овако сложеној друштвеној заједници као што је БиХ, онда мора знати да се грдно вара и да није у праву.

Због наведеног Борачка организација Републике Српске и сви борци Војске Републике Српске очекују од госпође Смајић да се извини за овако гнусну увреду.   

Translate »