САБОРЦИ И ПОТОМЦИ ОЖИВЈЕЛИ СЈЕЋАЊА НА СЛАВНУ НЕВЕСИЊСКУ БРИГАДУ

Парастосом погинулим борцима, паљењем свијећа, полагањем цвијећа и дружењем бивших сабораца обиљежен je Дан формирања Осме херцеговачке моторизоване бригаде. Припадници Невесињске бригаде били су познати по херојској борби, чојству и невиђеном јунаштву. Састављена од бораца из Невесиња, из долине Неретве и једне чете из Билеће познате под називом Билећки добровољци бригада је током рата стекла велики углед и била гарант слободе и опстанка српског народа у Херцеговини.
У Цркви Светог Василија Острошког служен је помен за све погинуле борце у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.
Делегације Општинске борачке организације, општинa Невесиње и Источни Мостар, Општинске организације несталих, Удружења „Насљеђе“, Ратних ветерана, Организације старјешина Војске РС и породицe Копривица и Симоновић из Гацка положили су цвијеће код Централног спомен обиљежја бораца Херцеговине на Гвозду.
Вијенци су положени и на Споменик славном команданту Невесињске бригаде Новици Гушићу.
У Спомен соби упаљене су свијеће и још једном одата почаст погинулим борцима.
Саборце је поздравио предсједник Општинске борачке организације Синиша Шиповац подсјећајући на ратни пут Невесињске бригаде. Подсјетио је и на највеће битке које је водила ова војна формација, наглашавајући да су Митровданске битке уписане у најславније странице српске историје.
‒ Оно што посебно можемо бити поносни јесте чињеница да ниједан припадник Невесињске бригаде није оптужен за ратни злочин, те је тако трајно остала симбол части и слободе ‒ истакао је Шиповац.
Он је саборце позвао на саборност и јединство истичући да и даље траје борба за права борачких категорија и очување Републике Српске.
‒ Никад не смијемо заборавити храбра дјела погинулих и рањених, треба да бринемо о њиховој дјеци и чувамо достојанство демобилисаних бораца ‒ поручио је Шиповац.
На часном и херојском путу погинуло је 476 припадника Невесињске бригаде и преко хиљаду је рањено. За ратне и војничке заслуге ова војна формација је прва у Републици Српској одликована највишим војничким признањем – Орденом Немањића, а општина Невесиње добила је „Орден Републике Српске“ – највеће републичко признање које се додјељује за изузетне заслуге према држави, као симбол борбе за част
и слободу.
Телеграм поводом Дана Невесињске бригаде упутио је предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миомир Савчић.
-Невесињци су у протеклом рату,а посебно током Митровданских офанзива,показали да су достојни наследници устаника из доба Невесињске пушке и Другог свјетског рата,јер нису дозволили као ни њихови преци,да непријатељска нога гази српску земљу и угрози слободу српског народа и вјере православне.
Због тога користим ову прилику да Вам се захвалим на доприносу који сте током протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата дали за очување Републике Српске и слободе нашег народа- каже се између осталог у телеграму генерала Савчића.

   

Translate »