Руководство БОРС-а тражи измјене у процедури додјеле одликовања борцима РС

Бројни проблеми везани за одликовања заслужних бораца Војске Републике Српске, а посебно проблеми постхумног одликовања погинулих бораца ВРС, били су повод да руководство Борачке организације РС затражи састанак са руководиоцима Канцеларије за одликовања у Кабинету предсједника РС, који је на захтјев БОРС-а и одржан 04. фебруара.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић и предсједник Предсједништва БОРС-а Душко Милетић упознали су генералног секретара у Кабинету предсједника Републике, Синишу Карана и његове сараднике са проблемима у овој области који су, према мишљењу руководства БОРС-а, недопустиви. Врло често, а посебно у случају погинулих бораца, породице су добиле увјерења о одликовању, али не и само одликовање, или је ситуација обрнута па имају додјељено одликовање, али не и повељу која се додјељује уз њега. Често су предлагачи списка лица којима треба додјелити одликовање различита удружења која су вршила предлагања без јасних критеријума чиме је створено велико незадовољство у овој популацији. Као проблем је истакнута чињеница да је један број погинулих бораца одликован неадекватним одликовањем, што је на примјер изражено у Невесињу, гдје је велики број погинулих бораца одликован Орденом Његоша а не одговарајућом медаљом или орденом који се додјељују за заслуге у рату.

Представници БОРС-а су изразили и незадовољство чињеницом да се иницијативе Борачке организације за додјелу одликовања углавном не уважавају, док се иницијативе других организација као што је Удружење породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила готово увијек уважавају.  Руководство БОРС-а такође је изразило разочарење информациом да је предсједник Републике именовао предсједника наведеног Удружења Недјељка Митровића за свог изасланика за додјелу одликовања породицама погинулих бораца.

Према мишљењу руководства Борачке организације, а Савчић и Милетић су то нагласили на састанку, не може нити једна невладина организација, а посебно она која не покрива подручје читаве Републике, вршити улогу предсједника Републике и умјесто њега додјељивати одликовања, већ у случају спријечености предсједника то може радити само неко од његових најближих сарадника.

Након што су се и представници Кабинета предсједника и сами увјерили у сложеност наведеног проблема, одлучено је да се у скорије вријеме организује радни састанак на ову тему којем би присуствовали и представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите како би се у потпуности сагледали проблеми који настају у процедури додјеле одликовања борцима Војске Републике Српске, уједначили критеријуми у овом процесу и уклониле све друге уочене мањкавости.

   

Translate »