Реаговање на изјаву Шефика Џаферовића

Након што је члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић недавно изјавио да је у Приједору наводно почињен систематски злочин над Бошњацима који како је рекао, има све елементе геноцида, услиједила су бројна реаговања, међу којима и реаговање предсједника Борачке организације Миломира Савчића.

Тако је предсједник Савчић упитао Џаферовића, који је био ратни начелник ЦСБ-а у Зеници, гдје су данас Срби у том граду и у ФБиХ, те да би Џаферовић требало да погледа и ко су биле прве жртве у Приједору, гдје су муслимани постављали засједе, колико их је у Козарцу било наоружаних и колико је била спремна елитна јединица „зелених беретки“.

Предсједница Удружења жена жртава рата РС Божица Живковић Рајилић поручила је Џаферовићу да би му најбоље било да ћути, а не да прича о наводним српским злочинима, посебно када зна да је био на листи злочинаца који су током рата чинили злочине над Србима.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић рекао је да Џаферовић обмањује јавност и настоји да прикрије стварне размјере злочина над Србима у Сребреници, Кравици и Подрињу, те у 13 западнокрајишких општина.

„Камо среће да Срби у ФБиХ могу да обиљеже мјеста страдања као што то чине Бошњаци у Приједору. Бошњаци у Приједору имају Дан бијелих трака, а нама у Бихаћу не дају ни да обиљежимо мјеста гдје су побили Србе. У ФБиХ се ми Срби не смијемо ни окупити“, рекао је предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

Радановић је указао да Срби не смију ући у Добровољачку улицу него се цвијеће положи на више од 300 метара од мјеста страдања.   

Translate »