Предсједник Савчић присуствовао обиљежавању страдања српских војника у Жепи

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић присуствовао је 04. јуна у мјесту Лука у Жепи обиљежавању 23. годишњице страдања 45 српских војника.

Савчић је након парастоса и полагања вијенаца на спомен-плочу за звјерски убијене српске војнике, рекао да је то мјесто једног од највећих страдања српских бораца у једном дану, напомињући да је у и много тежим биткама било мање погинулих у једном дану и на једном мјесту.

-Ми смо са почетка рата 1992. године били заборавили на стихове чувеног Његоша који говори о томе коме не треба вјеровати и зашто не треба вјеровати – рекао је Савчић, подсјећајући да су због те наивности Срби скупо платили у Добровољачкој улици, у Тузли и на овом мјесту у Жепи.

Он је поручио свим српским војницима и командантима да то увијек имају на уму, јер се историја памти да се не би поновила, те истакао да БОРС значајне датуме из новије историје обиљежава управо како се сличне ствари не би поновиле.

Савчић је истакао да ова генерација Срба са правом треба да се поноси свога дјела – Републике Српске.

– Великих дјела без великих жртава нема, али боле оне жртве које су наивно дате – навео је Савчић.

На спомен-плочу за 45 српских војника које су из засједе убили, а затим масакрирали припадници муслиманских оружаних снага 04. јуна 1992. године, вијенце су такође положиле делегације Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, општина Пале, Источно Ново Сарајево, Рогатица, Источни Стари Град, те борачких организација општина Пале, Хан Пијесак и Источне Илиџе.

Упркос договору да ће мирно пустити војну колону, која је била у хуманој мисији достављања хране и воде за 12 српских војника који су обезбјеђивали релеј на брду Зловрх, муслиманске снаге извршиле су 4. јуна 1992. године напад на колону, убиле и масакрирале 45 српских бораца.zepa-2015

   

Translate »