Предсједник Савчић – оптужбе против Вишковића су измишљене

Тврдње заштићеног свједока како је премијер Српске Радован Вишковић нудио новац за прекопавање масовних гробница у Милићима лажне су и јако опасне по будућност на овим просторима.

Изјавио је то за Еуро Блиц 21. септембра предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, реагујући на изјаву заштићеног свједока М-16 у предмету “Јосиповић и други” пред Судом БиХ, који тврди да му је Вишковић нудио новац за прекопавање масовних гробница у Милићима.

– Добро знам гдје је Вишковић био у току рата. Човјек је био у Управи за саобраћај Главног штаба ВРС и сва та прича заштићеног свједока је потпуно измишљена, као и, на жалост, многе друге приче – истиче Савчић.

Додаје да се само једном десило да је кажњен неки свједок који даје лажну изјаву, никада се више не би десило да било ко лажно свједочи.

– Никада нико није кажњен и зато имамо овај проблем. Свако ко уђе у судницу, било као свједок или оптужени, обавезан је да да заклетву да ће говорити истину и само истину. На жалост, свједоци смо да многи то злоупотребљавају. Било је случајева и пред домаћим судовима, али и оним у Хагу, да су свједоци давали лажне изјаве. Неки су чак силом и пријетњама приморавани да лажно свједоче – каже Савчић.

Он је навео да је то врло озбиљан проблем, јер због таквих изјава невини људи леже у затворима.

Предсједник Савчић додаје да правосуђе мора да утврди истину о свему што се дешавало на овим просторима, јер једино тако има наде и шансе за помирење. Ако дође до помирења, како истиче, онда има шансе и за будућност.

– Да ли ико размишља о томе како се осјећа човјек коме се пришије етикета ратног злочинца, а он нема ни саобраћајни прекршај – упитао је Савчић.   

Translate »