Постхумно одликовано осам бораца из Старе Херцеговине

У Вишеграду је 24. октобра организовано уручење одликовања за осам породица погинулих бораца регије Стара Херцеговина које је предсједник Републике Српске одликовао Медаљом заслуга за народ поводом Видовдана крсне славе ВРС, а на иницијативу Борачке организације Републике Српске.

Одликовања је породицама погинулих бораца уручио предсједник Предсједништва Борачке организације Душко Милетић.

Одликовања су добиле породице погинулих српских бораца из Калиновика, Фоче, Чајнича и Вишеграда.

У свом обраћању Милетић је навео да је одликовање вриједно колико је вриједно дјело за које се одликовање додјељује – а то је Република Српска.

– Одиковања су дошла након 21 годину од завшетка рата, међутим боље икад него никад. У име породица захваљујем кабинету предсједника као и БОРС-у који је поднио иницијативу за додјелу постхумних одликовања нашим погинулим борцима – рекао  је у име породица које су примиле одликовање Мирослав Вуковић, брат погинулог борца Младена Вуковића.

Овом приликом наглашено је да се мора радити на побољшању статуса бораца, породица погинулих и ратних војних инвалида.

– Сви они који мисле да могу да протраће и да занемаре толики труд, крв, толике главе, нестанак читавих породица, нека им то служи на част. Ми то у БОРСУ-у нећемо дозволити и убудуће ћемо подићи љествицу и мало ћемо критеријуме у нашем дјеловању да промијенимо – казао је Милош Лазовић, замјеник предсједника Предсједништва Борачке организације.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Вишеград Милисав Васић рекао је да је на подручју Вишеграда погинуло 145 бораца вишеградске бригаде.

foto-za-sajt„Око 100 бораца нису добили постхумна одликовања, а велики број бораца је дошао са стране, тако да су међу погинулима и борци из Горажда, Сарајева, Коњица који треба да буду постхумно одликовани“, истакао је Васић.

Он је додао да је на подручју регије Стара Херцеговина више од 700 бораца дало живот за стварање Републике Српске.

   

Translate »