Помоћ за борца Горана Крњајића

У селу Гуњевци код Козарске Дубице 22. јула ове године организована је добровољна радна акција покривања куће најмлађем борцу Војске Републике Српске Горану Крњајићу из ово села.

Овом догађају присуствовао је и предсједник Борачке организације Миломир Савчић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, руководство општинске Борачке организације Коз. Дубица, као и представници других невалидиних организације проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Предсједник Борачке организације генерал Савчић нагласио је да Крњајић нажалост није једини борац којем је потребна помоћ.

“Није тешко када се добро организује и поготово када смо одговорни према послу који радимо да бисмо помогли већини наших сабораца који живе у тешким условима, а поготово они најмлађи који су малољетни ушли у рат и ставили се на располагање у циљу одбране слободе српског народа и територије”, рекао је Савчић.

Он је истакао да му је драго што је Борачка организација Републике Српске учествовала у овој акцији и додао да су сличне акције спроведене и у Угљевику, Лопарама, Калиновику и неким другим мјестима.

“Морамо заиста повести рачуна о онима који су најзаслужнији за стварање Републике Српске”, поручио је Савчић и нагласио да је то обавеза и дужност Борачке организације Републике Српске.

Он је прецизирао да је у протеклом рату био командант најмлађе јединице Војске Републике Српске у којој је просјечна старост војника била 19 година.

Министар Милуновић је рекао да невладине организације проистекле из Отаџбинског рата дјелују разједињено, али да су уједињене у хуманости када је потребно помоћи саборцима.

“Четири организације прискочиле су у помоћ. Ми смо у новембру покренули ову активност јер је у питању најмлађи борац Војске Републике Српске, који је у рат отишао 1991. године са непуних 15 година. Мене је то искрено погодило, јер је био дјете. Жао ми је јер је живио у изузетно тешким условима”, рекао је Милуновић новинарима.

Он је нагласио да не чуди што је са ових подруча Крњајић отишао у рат, јер је Козарска Дубица у Другом свјетском рату изгубила 54 одсто свог становнишва.

Он је истакао да су у годинама послије рата многе чињенице и злочини сакриване од народа, јер је бивша држава била заснована на лажном братству и јединству.

Милуновић је рекао да је предложено да се на републичком нивоу установи Дан сјећања на сву дјецу убијену у Независној држави Хрватској и подсјетио да је на Козари страдало 11.219 дјеце до 15 година.

Милуновић је захвалио свима који су помогли акцију покривања куће Горана Крњајића и позвао и друге који могу да помогну да се организују у својим срединама и покажу хуманост, те најавио да ће се Горану Крњаићу и даље помагати.

Крњаић је рекао да је задовољан оним што је урађено, те да је кров над главом добио захваљујући министру Милуновићу, који је покренуо акцију помоћи.

Он је захвалио и свим организацијама које су учествовале у акцији, те истакао да му ова помоћ пуно значи, те да жели да се помогне свакоме коме је помоћ потребна.

“Ово је мој живот и моја кућа, а Република Српска је моја отаџбина за коју сам се борио на многим ратиштима, до краја рата, као припадник 11. Дубичке бригаде”, рекао је Крњајић.

Предсједник Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Драган Врховац захвалио је министру Милуновићу који је покренуо активност на уређењу куће Горана Крњајића и нагласио да његов положај није јединствен случај којем треба помоћ јер велики број ратних војних инвалида, посебно на сеоским подручјима, живи у тешким условима и изразио очекивање да ће и друге општине слиједити овај примјер.

Потпредсједник Скупштине удружења „Ветерана Републике Српске“ Микан Дрљача захвалио је министру Милуновићу и додао да је допринос акцији дало и удружење ветерана.

Вељко Лазић из Републичке организације породица погинулих и заробљених бораца рекао је да треба помагати борачкој популацији и свим борцима којима је помоћ потребна, јер су се, како је рекао, борци борили и стварали Републику Српску.   

Translate »