Помен на страдале Србе Подриња

У Братунцу је 1. јула ове године обиљежена 31 година од страдања 3.267 Срба у средњем Подрињу и Бирчу током протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата.

Патријарх српски Порфирије служио је свету литургију у порти Храма Успенија Пресвете Богородице у Братунцу.

Након Свете архијерејске литургије, кренула је литија од храма до гробља у Братунцу, гдје је патријарх код централног Спомен-крста служио парастос за 3.267 убијених српских цивила и војника из регије Бирач и Средњег Подриња током Одбрамбено-отаџбинског рата.

Након парастоса званичници су положили цвијеће и вијенце код централног Спомен-крста на братуначком гробљу.

У име институција Републике Српске вијенац су положили предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, као и изасланици српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ и министра рада и борачко-инвалидске заштите.

На Спомен-крст вијенце су положили и делегација Србије у име предсједника Србије Александра Вучића и предсједника Скупштине Србије Владимира Орлића те амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов.

Цвијеће су положиле делегације посланика у Народној скупштини Српске, у Парламентаној скупштини БиХ, Владе Српске и министара у Савјету министара и српских представника у заједничким институцијама, чланови породица погинулих из регије Средњег Подриња и Бирча.

Обиљежавању су присуствовали и представници великог броја општинских и градских борачких организација као и предсједник БОРС-а Радан Остојић.

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је у Братунцу да би било љековито да сви који негирају било чију бол, па и бол и српских мајки, чују истину о страдању Срба у Средњем Подрињу и Бирчу.

– Неко се осилио да мјери бол мајки и каже да то није бол, трагедија и злочин. Нико нема изузетно право на бол. Бол је исти за сваког човјека, бол осјећа свака мајка, бол нема ни нацију ни вјеру – поручио је патријарх Порфирије у Братунцу на обиљежавању 31 године од српског страдања у Средњем Подрињу и Бирчу.

Прошли вијек је вијек гдје смо изгубили пола нашег народа и српска жртва је огромна, рекао је Милорад Додик  предсједник Републике Српске у Братунцу на обиљежавању 31 године од српског страдања овог краја.

– Имали смо огромна страдања у оба свјетска рата. Знамо ко су били окупатори и знамо ко је формирао најгоре логоре – навео је Додик.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је у Братунцу да Српска неће дозволити да њене жртве буду мање вриједне и да је српско самопоштовање залог будућности Републике Српске.

Он је истакао да је Братунац најсветије мјесто које не дозвољава да буду понижене и запостављене српске жртве.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је након парастоса у Братунцу, да не вјерује да ће Суд БиХ икада процесуирати починиоце злочина над Србима у Одбрамбено-отаџбинском рату, као и да очекује да оног момента када Република Српска буде одлучивала сама о својој судбини, изведе све те злочинце пред лице правде.

Вишковић је указао да је хришћански праштати и да то проповиједа православна вјера, али да треба памтити, сјећати се и учити дјецу да знају шта се догађало њиховим прецима.

Помен у Братунцу даје се свим српским жртвама из средњег Подриња и Бирча у Одбрамбено-отаџбинском рату, а организује се сваке године поводом великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.

Централно обиљежавање 31 године од страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу одржано је под слоганом „31 година, злочин без казне“ у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.   

Translate »