Обиљежено 26 година од егзодуса 120.000 Срба из Сарајева

Полагањем вијенаца на Централном спомен крсту на војничком гробљу Мали Зејтинлик у Сокоцу и служењем парастоса погинулим српским борцима у манастиру Свети Георгије на Равној Романији, обиљежено је 16. марта ове године 26 година од егзодуса 120.000 Срба из Сарајева.

Сваки пети погинули борац за одбрану Републике Српске, страдао је на сарајевском ратишту. Напуштајући своја вијековна огњишта многи су се одлучили да премјесте посмртне остатке чланова својих породица.

Митрополит дабробосански Хризостом рекао да на Малом Зејтинлику почивају они који су се борили за слободу, мир и јединство српског народа и да им зато и приличи да почивају ту у миру.

Владика је подсјетио на тешку слику 1996. године измјештања сарајевских Срба из родних села и завичаја.

– Слика сарајевске голготе је скоро па истовјетна слици албанске голготе, када се српска војска са својим народом повлачила преко албанских гудура све до Јонског мора да би стигли на острво слободе Крф – рекао је митрополит.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да српски народ треба да чува своју традицију и да обиљежава важне догађаје у својој историји, а један од њих је и егзодус сарајевских Срба.

– Ријетки су примјери у историји када су људи носили своје мртве, бјежећи од оних са којима су до јуче дијелили неко заједништво – рекао је Чубриловић.

Егзодус Срба из Сарајева трећи је по бројности, након егзодуса Срба из Хрватске и са Косова и Метохије. Оно што је одбрањено у рату, препуштено је другима у миру и стављено у залог опстанка Републике Српске.

Предсједник Борачке организације Соколац и предсједник Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић изјавио је да је жртва сарајевских Срба печат на стварање Републике Српске.

Он је апеловао на надлежне да поведу рачуна о санацији споменика на “Малом Зејтинлику”.

Помену су присуствовали, осим предсједника предсједништва Борачке организације Александра Савића и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, потпредсједник парламента Српске Соња Караџић-Јовичевић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, као и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, те директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих Милорад Којић.

Међу присутним су били и бројни српски представници у институцијама БиХ, Трећег пјешадијског Република Српска пука, делегације регионалних и локалних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те начелници општина Сарајевско-романијске регије.   

Translate »