Oбиљежене три деценије од страдања у Сијековцу код Брода

У Сијековцу је у суботу 26. 3. 2022. године обиљежена 30. годишњица од стравичног злочина над српским цивилима, који су починиле оружане снаге Хрватске уз помоћ паравојних бошњачко-хрватских јединица из тадашњег Босанског Брода.

Први ратни злочин на простору Босне и Херцеговине догодио се у Сијековцу, када је у зору 26. марта 1992. године за само један сат убијено 9 Срба. Најмлађа жртва био је седамнаестогодишњи Драган Милошевић, а најстарија Јово Зечевић који је имао 72 године. У наредним данима у Сијековцу је убијено још 37 Срба.

Програм обиљежавана 30. годишњице злочина у Сијековцу почео је дан раније, у петак 25. марта са трибином „30 година трагања за правдом и истином“. Трибина је одржана у сали Скупштине општине у Брод гдје је овим поводом било изложено 17 фотографија лица којима се суди или је пресуђено за ратне злочине над Србима пред Судом БиХ.

У суботу 26. марта, обиљежавање је почело у спомен цркви Огњене Марије гдје је након литургије служен молитвени помен за убијене мјештане Сијековца.

Парастосу у Цркви Свете великомученице Огњене Марије присуствовали су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић, делегација Народне скупштине РС, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, начелник општине Брод Зоран Видић и предсједник СО Брод Александар Крушкоњић, представници осталих институција и организација, као и многи грађани. Обиљежавању је присуствовао и замјеник предсједника Предсједништва Борачке организације Душко Митрић.

По завршетку парастоса присутнима у Сијековцу обратио се начелник општине Зоран Видић рекавши да се Брођани и те како труде да његују традицију памћења и истину о томе шта се десило у Сијековцу пренесу на младе, на генерације које долазе.

-Добро смо запамтили шта нам се десило 1992. године у Сијековцу. Жао нам је што смо баш на такав начин ушли у историју Републике Српске, па управо зато на нама, млађим генерацијама је обавеза и дужност да запамтимо добро и никада не заборавимо- рекао је Видић.

Предсједник РС Жељка Цвијановић истакла је у Сијековцу, да оно што нас чини неспокојним, али и будним јесте чињеница да је након толико година само један човјек одговарао за монструозни злочин који се десио у Сијековцу.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик нагласио је да су злочин у Сијековцу извршили Муслимани и Хрвати, наше дојучерашње комшије, а не неко други и да управо зато морамо бити будни и памтити да нам се не би поново догодило исто.

Министар рада и борачко–инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је да је у Сијековцу извршен гнусни злочин над цивилима само зато што су били Срби.

На спомен обиљежје у знак сјећања на све страдале борце и цивиле положен је вијенац, а цвијеће су положили српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница РС Жељка Цвијановић, делегација Народне скупштине РС, Министар рада и борачко инвалидске заштите Душко Милуновић, представници општине Брод начелник Зоран Видић и предсједник СО Брод Александар Крушкоњић, представници Борачке организације, Трећег пјешадијског пука Оружаних снага БиХ и многи други.

Након полагања вијенаца и обраћања присутних, делегација је посјетила Миљу Зечевић, чија су три сина и супруга на кућном прагу убиле хрватске снаге 26. марта 1992. године.   

Translate »