Обиљежен Дан руских добровољаца

Служењем парастоса на војничком гробљу Мегдан у Вишеграду 12. априла ове године обиљежено је 25 година од страдања руских добровољаца у посљедњем Одбрамбено–отаџбинском рату у Републици Српској.
Један од организатора обиљежавања овог датума биле су општинска и републичка Борачка организација чији представници су одали почаст страдалим саборцима који су из далеке Русије дошли да помогну својој браћи.
Члан Предсједништва Борачке организације Републике Српске Жељко Лалић рекао је да руски добровољци нису били никаква паравојна формација и нису имали своју сопствену команду, већ су били под командом Војске Републике Српске, равноправни са српским борцима.

“У великом дијелу борби истицали су се храброшћу. Они нису чинили никакве злочине, нити су били у прилици да то учине. То су били људи који су учествовали у борбама и бранили су своју браћу у вријеме када је Русија била много слабија него данас”, истакао је Лалић.

Ратни командант Друге подрињске бригаде Лука Драгићевић рекао је да су руски добровољци били изузетни борци, да су осим огромне моралне добити, моралног подстицаја, донијели нешто ново везано за борбу, а то је храброст, пожртвованост и оданост.

“Они су дошли из далеких руских крајева да се овдје

боре, да помогну српском народу, Војсци Републике Српске и да учествују у нашој побједи и одбрани Републике Српске”, истакао је Драгичевић.

Мајка погинулог руског добровољца Људмила Богословска рекла је да су у Вишеград долазила руска дјеца и да су овдје и остала.

“Долазимо сваке године. Ваш град, ваша српска земља је наша друга земља и то што сте поставили крст на брду у част руских добровољаца, ми веома цијенимо”, додала је Богословски.

На централни споменик руским добровољцима вијенце је, поред представника Борачке организације Републике Српске и општине Вишеград, положила руска делегација породица погинилих бораца, представници Српско–руске заједнице “Завјет”, делегације са Косова и Метохије, Друштва црногорско–руског пријатељства “Петар Први”, “Ноћни вукови”, Ветерани Ужица, те начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

Делегације су посјетиле руско спомен–обиљежје на брду Град и Спомен-собу у Борачкој организацији Вишеград.

Дан руских добровољаца обиљежава се 12. априла, на дан када су 1993. године код Вишеграда погинула три руска добровољца – Константин Богословски, Владимир Сафонов и Дмитриј Попов, а више њих је рањено.

 

   

Translate »