ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ТУРЈАКА 16.12.1941.године

Поводом прве партизанске акције изведене на подручју општине Градишка којом приликом је 16.12.1941. године ослобођен Турјак локална управа општине Градишка у сарадњи са организованим структурама мјесне заједнице годинама традиционално сваког 16. децембра организује манифестацију под  називом  „Дан Турјака“.


У петак 16.12.2016.године  испред спомен комплекса у Турјаку   одржан је помен парастос  за 7  погинулих бораца  из Одбрамбено отаџбинског рата, 167 борца НОР-а и 1224 жртве фашистичког терора чија имена су исписана на споменику. Парастос је служио архијерејски намјесник Мирко Милисавић уз саслужење двојице свештеника.


Помену су присуствовали многобројни мјештани Турјака и околних села,породице погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата,бораца НОР-а и жртава усташко-фашистичког терора,ученици локалне школе,представници локалне управе и борачких  удружења.
Међу присутнима је било и неколико преживјелих учесника партизанске акције од којих и Милош Станишљевић који се обратио скупу присјећајући се устаничких дана.


Ученица основне школе прочитала је следећи текст о ослобођењу Турјака,а  који је  изабран из историјске грађе.
„ПРВО ОСЛОБОЂЕЊЕ ТУРЈАКА
Напад партизана на упориште жандармерије и усташа у Турјаку извели су борци пете градишкоомарске чете са дијеловима друге дубичке и шесте моштаничке чете у ноћи између 16. и 17. децембра 1941.године. Усташку посаду у Турјаку  је чинило 33. сатнија првог пјешадисјког пука,у којој је било 130 домобрана са три официра, док је у жандармеријској станици било осам оружника. Употреба минобацача изазвала је пометњу међу домобранима и усташама у Турјаку. Посада је у току ноћи савладана, а Турјак је ослобођен. Погинуло је 11  непријатељских војника, а остали заробљени. У току заузимања Турјака партизани су имали само двојицу рањених, али су ујутро у вријеме напада усташких авиона рањена још двојица, док су четворица погинула: Милан Средојевић, Лазо Поповић, Гојко Ристић и Милош Јанковић.
Била је то, уз остале битке на Козари и побједе партизана на Мраковици, до тада једна од најзначајнијих и најуспјешнијих побједа козарачких партизана. Уз осталу опрему, чувану у овом упоришту, заплијењено је 140 пушака и шест пушкомитраљеза, са знатним количинама муниције.
Усташка посада у Горњим Подградцима поучена судбином посаде у Турјаку, није се више ни враћала у Подградце,већ се повукла према Градишци“.

Присутнима су се пригодним рјечима обратили начелник општине Зоран Аџић и предсједник општинске борачке организације  Зоран Лазић.


Вијенце и цвијеће  на споменике положили су представници општине Градишка, ОО СУБНОР-а Градишка,МБО Турјак, Борачке организације општине Градишка, МЗ Турјак,  Удружења војних пензионера РС као и   чланова породица погинулих.


У просторијама школе организован је пријем за све  посјетиоце манифестације.


ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!

   

Translate »