На Западним границама одбрањена Република Српска

Централна манифестација обиљежавања 21. године Одбране западих граница Републике Српске од хрватске агресије у септембру 1995. године, организована је 18. септембра у Козарској Дубици. Обиљежавање је започело служењем архијерејске литургије и помена у спомен храму Свете Петке у Козарској Дубици, а потом је код Спомен-крста на обали ријеке Уне служен парастос за све страдале војнике и цивиле.
Обиљежавању је присуствовао и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић који је подсјетио на дешавања у Поуњу и Републици Српској у то вријеме.

Генерал Савчић је подсјетио да је у јулу 1995. године почела здружена офанзива на све дијелове Републике Српске, а да је ту офанзиву хрватско-муслиманских снага ваздушним снагама подржао и НАТО.

„Република Српска је практично нападнута од Требиња до Новог Града и то је оно што не смијемо заборавити, а поготово не смијемо заборавити намјере тих снага које су нас тада напале“, рекао је генерал Савчић.

Он је додао да је судбина српског народа на овим просторима требала да буде иста као и народа у Републици Српској Крајини, да се протјерају са својих вјековних огњишта.
Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да је захваљујући храбрости народа, заједно са војним и политичким руководством, на западним границама Српске заустављена агресија хрватске војске 18. и 19 септембра 1995. године и одбрањена Република Српска.

„У херојској одбрани зауставили смо агресију на западни дио Српске, на потезу Нови Град, Костајница, Козарска Дубица, Градишка у једној од најславнијих битака у одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995. године“, рекао је Савановић.

odbrana-zap-granica-rs-k-dubica-18-09-2016Он jе истакао да су агресију на западне границе Републике Српске извршили потомци оних који су чинили злочине на Козари, Градини, Јасеновцу и другим мјестима од 1941. до 1945. године, а који су 1991. године пројектовали да ријеше српско питање у БиХ протјеривањем Срба до Дрине.
Начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро казао је да су се Козарска Дубица, Костајница и Нови Град, уз огромне људске и материјалне губитке, одбраниле од далеко јачег непријатеља, а да је у тој борби кључна била свијест да немамо резервну државу, нити територију.

Генерал Војске Републике Српске Момир Зец изјавио је да је на овог датума 1995. године Република Српска одбрањена на овом простору.

„Републику су одбранили народ и војска, својим животима и својим тијелима, јер да се тада нисмо успјели овдје одбранити питање је какви би даље били преговори, како би изгледао Дејтонски споразум и да ли би ми остали на овим просторима“, казао је у свом обраћању генерал Зец.

Цвијеће код Спомен-крста посвећенох страдалим борцима осим делегација Борачке организације Републике Српске и општине Козарска Дубица положили су изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, делегација Народне скупштине Републике Српске, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, делегације општина Козарска Дубица, Нови Град и Костајница, делегација команданата одбране западних граница Српске, представници СУБНОР-а, Трећег пјешадијског Република Српска пука, те бројне друге делегације и појединци.

   

Translate »