Годишњица страдања 15 припадника Војске Републике Српске и 18 цивила у Малешићу

Парастосом, прислуживањем свијећа и полагањем вијенаца на споменик у Малешићима, код Зворника, данас, 08.06 2020. године је обиљежено 28 година од страдања 15 припадника Војске Републике Српске и 18 цивила из овог и села Андровићи, Витиница и Оџачина.

Члан Предсједништва градске Борачке организације Зворник Милорад Шакотић рекао је новинарима да је у нападима муслиманских снага из сусједних села Витинице и Сапне, која гравитирају овим насељима, током 1992. године у неколико напада погинуло 15 бораца Одбрамбено-отаџбинског рата и 18 цивила, од којих су седам биле жене.

– Они нису никога нападали, само су бранили своја огњишта и села – рекао је Шакотић, који је и предсједник Мјесног одбора Борачке организације Малешић.

Он је нагласио да је од напада на Малешић и друга села прошло 28 година, а да за ова злодјела нико није одговарао.

Подсјећајући да се први напад муслиманских снага на Малешић догодио 16. маја, а други 8. јуна 1992. године, Шакотић је рекао да се око истрага дешавају чудне ствари, када је ријеч о Тужилаштву БиХ.

– Ако дамо изјаве одмах смо осумњичени или оптужени или се малтретирају свједоци… Како ради Тужилаштво БиХ, вјероватно ће за те злочине над српским становништвом Малешића и других српских села оптужити нас – рекао је Шакотић.

Он је истакао да су српска села напале комшије муслимани са подручја Сапне, да се знају извршиоци злочина, да имају изјаве свједока, али да нема подизања оптужница.

– Тачно знамо да је мјештанка Смиља Танацковић звјерски убијена и да је прије убиства молила за живот, али није помогло, убиле су је комшије муслимани – рекао је Шакотић и истакао да је, да ствар буде до краја невјероватна, Тужилаштво БиХ хтјело да подигне оптужницу против њеног мужа и сина који са злочином немају никакве везе.

Истичући да Тужилаштво БиХ нема слуха и не предузима ништа да се извршиоци овог злочина казне, Шакотић је навео да ће мјештани формирати удружење који ће инсистирати и захтијевати да се предмет „Малешић“ приведе крају и да одговорни за злочине буду кажњени.

Парастос је служило мјесно свештенство, а вијенце су положиле породице погинулих војника и цивила, те представници градске Борачке организације Зворник.   

Translate »