Борци тема за једну сједницу сваке године

Посланици Народне скупштине Републике Српске требали би бар једном у години да посвете сједницу борачкој популацији, јер двије и по деценије није расправљано о тим категоријама, рекао је 11. марта за Глас Српске предсједник Предсједништва Борачке организације Александар Савић.

 -Жеља нам је била да посебна сједница НС РС прође на толерантан начин. У овом случају не треба да буде власти и опозиције. Ми смо задовољни сједницом јер се коначно након 25 година дискутовало о борачким категоријама – навео је Савић. Он је додао да БОРС треба да буде репрезент свих бораца РС, односно кровна организација.

– На сједници се појавило много удружења и организација. На такав начин не можемо доћи до повољне ситуације у којој ћемо ријешити проблеме борачке популације – навео је Савић и додао да Борачка организација не може бити у савезу потрошача.

Народна скупштина усвојила је закључке владајуће већине, којима се задужује Влада да са радном групом анализира приједлоге борачких удружења и организација и предложи рјешење за побољшање статуса борачких категорија. Од Владе је затражено и да утврди број социјално угрожених бораца старијих од 60 година, те да их материјално обезбједи, рачунајући и социјално најугроженије које имају мање од 60 година.  

Од Владе РС затражено је да уплати доприносе за ПИО за борце старије од 65 година, који на тај начин могу бити прензионисани. Ове закључке предложили су клубови посланика СНСД-а, СП-а, ДЕМОС-а, Уједињене Српске, Народне партије Српске.

Усвојени су закључци посланика ПДП-а Перице Бундала о покретању поступка за испоручивање посмртних остатака народног хероја Милана Тепића из Хрватске, као и израду његове бисте у Бањој Луци.       

Translate »