05.06.2020. ОБИЉЕЖЕНО 28 ГОДИНА ОД ФОРМИРАЊА ЗВОРНИЧКЕ БРИГАДЕ

 У Зворнику је данас обиљежено 28 година од формирања Зворничке бригаде, која је часно и херојски стала у одбрану српског народа на простору Зворника и Републике Српске, а тим поводом служен је помен, прислужене свијеће и положени вијенци на Споменик за 1.080 погинулих бораца.

 

Бивши командант ове бригаде генерал Винко Пандуревић рекао је да је ово дан и прилика када се треба присјетити свих палих сабораца, свих оних који су својим животима бранили и одбранили Републику Српску, те на одређен начин сагледати прошлост и видјети како се најбоље може актуелизовати у данашње вријеме.

„Ово је вријеме када, између осталог, треба да се боримо против искривљавања и скрнављења наше ближе и даље историје. Свједоци смо како се скрнаве догађаји из наше историје, односно из периода Другог свјетског рата, гдје су Срби били највећи страдалници“, рекао је генерал Пандуревић.

Према његовим ријечима, данас је прилика да се каже права истина из деведесетих година, да се каже да је српски народ у том периоду створио услове да обезбиједи своју територијалну, културну и, прије свега, политичку аутономију, те и у одређеном смислу и државотворну аутономију.

Пандуревић је додао да начин борбе за очување Републике Српске, за њен опстанак у оквирима дејтонске БиХ, треба да се води другим мирнодобским средствима, али са једнаком одлучношћу и храброшћу као у току рата деведесетих година.

„Морамо бити свјесни да имамо Републику Српску, али и чињенице да је она омеђена границама унутар граница БиХ“, рекао је генерал Пандуревић и нагласио да је Република Српска гарант мира, безбједности и слободе свих њених грађана.

Генерал Пандуревић је истакао да се не смије дозволити да у вријеме када постоји велика политичка поларзација унутар друштва Република Српска буде, на неки начин, послужење борбе за власт.

„Не смије ни опозиција, а ни власт, да се, ради уских политичких, страначких и личних интереса, боре за Републику Српску, него да на исти начин одају дужно поштовање палим борцима за слободу Српске и њеног народа, да се боре на исти начин да Република Српска свима буде приоритет свих приоритета“, рекао је генерал Пандуревић.

Он је захвалио свим борцима Зворничке бригаде, и онима који су пали, и оним који су данас овдје, што су својом храброшћу и одлучношчу успјели, руководећи се основним идеалом, а то је идеал слободе и правде, да са својим чврстим политичким руководством допринесу стварању Републике Српске.

„Сада је на свима нама велики задатак да створену Републику Српску сачувамо, одбранимо и да је унаприједимо као социо-економско напредно друштво, те да сваког дана буде напреднија“, додао је генерал Пандуревић.

Бивши командант Зворничке бригаде рекао је и да Борачка организација не посматра свој статус искључиво из уских појединачних интереса, него ширих глобалних интереса Републике Српске, па ће на тај начин у свему томе наћи и свој интерес.

Предсједник Борачке организације града Зворника Лазар Ристић рекао је да се формирање Зворничке бригаде ове године обиљежава са мањим бројем присутних, због епидемије вируса корона.

У току одбрамбено-отаџбинског рата Зворничка бригада имала је 538 погинула борца, 32 нестала и 1.800 рањених, од којих су 1.100 са трајним посљедицама инвалидности.

Помен је служило мјесно свештенство, а вијенце на Споменик положиле су породице погинулих бораца, бивши командант генерал Пандуревић, представници Трећег пјешадијског пука Република Српска пука, градске власти, Полицијске управе Зворник и организација проистеклих из одбрамбено отаџбинског рата.   

Translate »