У Сокоцу обиљежен Дан одбране Сарајевско-романијске регије

У Организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске у Сокоцу је, 16. јуна ове године, обиљежена 22. годишњица одбране Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату. Овај датум обиљежава се у знак сјећања на битке у јуну 1995. године, у којима су српски борци пружили херојски отпор и осујетили посљедњи покушај непријатеља да пресијече територију Републике Српске.

Обиљежавање је почело служењем парастоса погинулим српским борцима на Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу, настављено је полагањем вијенаца на Споменик, а потом и пригодним обраћањем званичника.

Обиљежавању је присуствовала и делегација Борачке организације Републике Српске коју је предводио предсједник БОРС-а генерал Миломир Савчић, која је положила вијенац на Споменик погинулим саборцима и поклонила се њиховим сјенама, а потом се присутнима обратио и предсједик Савчић.

– Шеснаести јун заслужује да се обиљежава масовнијим присуством грађана  на  овом светом мјесту, јер  ћемо једино тако показати колико цијенимо нашу борбу, ране, а, прије свега, наше погинуле борце. Главни циљ је да се не заборави овај догађај и херојска борба на простору Сарајевско – романијске регије. Овдје није ријеч само о 16. јуну, већ о тридесетак офанзива, које су биле усмјерене на српски простор. Чињеница је да српска војска није извела ниједну офанзиву према Сарајеву, што показује да је наша намјера била искључиво одбрана –казао је генерал Савчић у свом обраћању.

Окупљнима се обратио и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић који је подсјетио да су Срби са овог простора успјели у рату, у борби против бројнијег непријатеља, одбранити своја огњишта али су након потписивања Дејтонског споразума доживјели трагичну судбину јер су морали напустити своје куће и огњишта. Савановић је додао да ће Влада РС и Министарство према категоријама погинулих, ратних војних инвалида и бораца, наставити да чини све што је у њиховој моћи и у складу са економским могућностима да ријеши њихово стамбено питање и статус запослења.

У име домаћина присутнима се обратио начелник општине Соколац Милован Бјелица.

– Захваљујем Одбору за његовање традиције ослободилачких ратова што сваке године организују обиљежавање овог датума. Општина Соколац ће настојати да наредних година, као и до сада, води бригу о Војничком спомен – гробљу, као и о Манастиру „Свети Георгије“ на Равној Романији. Надамо се да ће држава ово гробље и манастир ставити под посебну заштиту – поручио је Бјелица.

Обиљежавање Дана одбране Сарајевско – романијске регије завршено је служењем парастоса у Манастиру „Свети Георгије“ на Равној Романији у којем су уклесана имена 4.000 погинулих бораца Сарајевско-романијске регије.

   

Translate »