Сједница Предсједништва Борачке организације

У Бањој Луци је 14. децембра одржана сједница Предсједништва Борачке организације, укупно 19. по реду у овом сазиву Предсједништва. Овај пут сједница је била и тематска па се на њој расправљало о иницијативама које је Борачка организација покренула са циљем измјене закона који регулишу област борачко-инвалидске заштите.

У оквиру најважније тачке дневног реда разматране су досадашње иницијативе БОРС-а за измјене Закона о правима бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата, измјене Закона о удружењима и фондацијама РС, као и других закона који се односе на статус и права борачких категорија. Разматрало се и учешће Борачке организације у обиљежавању Дана Републике Српске.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Душко Милетић је подсјетио да је покренуто много иницијатива од стране органа БОРС-а како би се мјењали закони који се односе на борачке категорије, али на жалост врло мало иницијатива БОРС-а је и усвојено.

Предсједник Борачке организације генерал Миломир Савчић је подсјетио да је тежиште активности БОРС-а у претходном периоду било на измјенама Закона о удружењима и фондацијама како би се БОРС-у обезбједио одговарајући статус, с обзиром на улогу и значај БОРС-а и бораца као стваралаца Републике Српске.

У расправи је поменут и захтјев Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“ у којем траже да, због заслуга у стварању Републике Српске, добију одговарајуће мјесто у Закону о правима бораца. Предсједништво је као неприхватиљиву одбацило иницијативу Асоцијације „Ствараоци Републике“ а закључено је и да члановима ове асоцијације треба дати мјесто у друштву које заслужују, али не кроз измјене Закона о правима бораца, него друге законе.

Такође, Предсједништво је закључило да тренутно не постоје услови за измјену Закона о правима бораца.            

Предсједништво је изразило незадовољство рјешавањем проблема демобилисаних бораца, породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, те је затражило од Одбора за борачко-инвалидску заштиту Народне скупштине да одржи тематску сједницу на којој би се разматрала статусна питања Борачке организације и борачке популације.

„Уколико наши захтјеви не буду позитивно ријешени, Предсједништво БОРС-а ће након тога донијети одлуку о сазивању Сабора бораца.“,  рекао је предсједник Предсједништва Душко Милетић.

Предсједништво је због тога наложило свим општинским и градским борачким организацијама да припреме евиденцију бораца који би се одазвали на Сабор, истичући да је „БОРС присиљен на овај корак јер је очигледно да друге методе не дају резултате у остваривању права бораца“.

Такође, предсједник Милетић је нагласио да је за БОРС неприхватљиво објашњење представника Владе да о захтјеву БОРС-а за давање мјесечног примања за око 3.500 демобилисаних бораца одлучују нека друга удружења јер, како је рекао, не може БОРС захтјеве да упућује удружењима, већ надлежним институцијама, како је и прописано.

Милетић је рекао да БОРС није тражио осам милиона КМ за рјешавање проблема 3.500 демобилисаних бораца и увођење у пензијски систем, него да је за борце изнад 65 година живота са мање од 15 година стажа осигурања тражио редовна мјесечна.

На Предсједништву се расправљало и о односу инстутиција Републике Српске, прије свега казнено-поправних завода, према Србима који су осуђени за наводно почињене ратне злочине.  Предочено је да руководства појединих завода не пуштају осуђена лица да користе законом приписане погодности, те је са овим и сличним проблемима упознат Никола Панић представник Министарства правде РС који је присуствовао састанку и који је потом казао да ће ово министарство провјерити изнесене наводе, те предузети мјере за њихово отклањање.

Предсједништво је закључило да је потребно упутити допис свим ОБО и ГБО које до сада нису посјетиле осуђена лица а из њихове су општине или града да, у складу са својим могућностима, посјете ова лица.

Усвојен је закључак да се позову институције Републике Српске да пруже сву могућу помоћ генералу Ратку Младићу у другостепеном поступку.

Предсједништво је усвојило и закључак да ће БОРС учествовати у свечаном дефилеу који се организује 9. јануара поводом Дана Републике, те да ће БОРС учествовати са два ешалона у којима ће бити близу 100 чланова Борачке организације.

   

Translate »