Састанак борачких организација прњаворске регије

Представници борачких организација регије Прњавор, коју чине Борачке организације општина Србац, Градишка, Лакташи и Прњавор, одржали су 14. марта у Српцу састанак како би размотрили најкрупније проблеме који тренутно оптерећују борачке категорије ове регије.

Сједници је присуствовао и предсједник Борачке организације генерал  Миломир Савчић, а поред њега сједници су присуствовали и представници општинске управе на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем.

На састанку су отворена бројна питања, указано на бројне проблеме, али и на постигнуте резултате у раду Борачке организације, па је тако истакнуто задовољство достигнутим нивоом одређених борачких права, међу којима је највише урађено на стамбеном збрињавањању бораца.

„Уредбом Владе је збринут велики број ратних војних инвалида од прве до четврте категорије као и породица погинулих бораца“, рекао је члан Предсједништва Борачке организације РС Жељко Савановић.

С друге стране, борци из ове четири општине исказали су незадовољство због кашњења исплата борачких накнада. Предсједник БОРС-а генерал Савчић и сам се сложио са оваквим ставом и истакао да је недопустиво да годишње накнаде за одликоване борце касне два и по мјесеца.

“Не можемо прихватити кашњење у исплатама за неке од накнада које се исплаћују једном у току године као што је борачки додатак или накнада за одликоване борце за шта Влада РС треба да издвоји скромних 3,5 милиона марака”, казао је у свом обраћању предсједник Савчић.

Он је додао да је Борачка организација РС једина успјела да обезбиједи скроман раст борачког додатка на годишњем нивоу од 3,4 одсто и уз то да у протекле двије године оствари раст породичних и личних инвалиднина за око три одсто.

„Већ дуже вријеме чекамо на реализацију наше иницијативе да се Борачка организација РС због историјских заслуга у стварању Републике Српске третира као организација од посебног интереса, а не као осталих 28 организација које су са идентичним статусом као БОРС тренутно уписане у регистар ресорног министарства”, рекао је Савчић.

Истакао је да БОРС има регистровао чланстово од готово 140 хиљада чланова и биће упорна у захтјеву да регистар свог чланства јавно покажу и друге невладине организације и фондације.

Представници борачких организација ове регије истакли су у својим дискусијама да је проблем што се споро рјешавају питања као што су запошљавање дјеце погинулих бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих, те да је процес тражења више од 600 несталих бораца готово стао.

Поменута су и многа друга питања и проблеми за које је речено да ће кроз форму закључка бити достављена Борачкој организацији РС.

   

Translate »