Саопштење о уручењу постхумних одликовања за регију Мркоњић Град

Борачка организација Републике Српске обавјештава јавност да су руководства општинских борачких организација Изборне јединице (регије) Мркоњић Град, уважавајући породице погинулих бораца као и захтјеве начелника општина ове регије, присуствовале уручењу одликовања породицама погинулих бораца организованом 8. новембра 2017. године у Шипову, упркос бројним неправилностима уоченим у поступку одликовања и чињеници да БОРС није добила званичан позив за присуство уручењу одликовања.

Наиме, у поступку одликовања Борачка организација РС стављена је подређену улогу, промовише се Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила (РОПЗБиНЦ) иако је на иницијативу ове Организације одликовано пет од укупно 26 постхумно одликованих бораца ове регије, док су сви остали погинули борци одликовани на иницијативу Борачке организације Републике Српске. Поред тога пет поменутих бораца одликовано је неодговорно и непоуздано јер два борца ни њихове породице никада нису живјели у општини Шипово као што је навела РОПЗБиНЦ, док је на приједлог ове Организације 2017. године одликован један већ раније одликован борац.

Такође, носилац свих досадашњих активности додјеле постхумних одликовања била је Борачка организација која дјелује у свих седам општина регије, док РОПЗБиНЦ дјелује само у Мркоњић Граду, али при том ни један борац из Мркоњић Града није одликован на иницијативу ове организације у 2017. години, нити из било које друге општине ове регије изузев општине Шипово, у којој наведена организација не постоји! Координациони одбор регије борачких организација Мркоњић Град посебно је огорчен на пропусте у раду службеника у Канцеларији за одликовања Кабинета предсједника Републике.

Овакав начин уручења одликовања у којем се промовише Организација која има миноран значај у читавом процесу постхумних одликовања, али и уопште када су у питању све области остваривања права ППБ јер РОПЗБиНЦ има Одборе само у трећини општина Републике Српске, а истовремено у други план гура Борачка организација која је носилац читавог процеса, за регионални Одбор борачких организација Мркоњић Град је недопустив, представља покушај понижавања БОРС-а, те због тога руководства борачких организација ове регије неће убудуће присуствовати сличним уручењима.

ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!

 

За Координациони Одбор борачких организација

регије Мркоњић Град

Информативна служба БОРС-а

 

   

Translate »