Представљена епска пјесма о офанзиви на Илијаш

На Палама је 27. септембра представљена епска пјесма „Јунска непријатељска офанзива на Илијаш 1995. године“, аутора Драгослава Брновића, у којој су опјевани српски јунаци протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата.

Промоцији, коју је у Културном центру Пале организовало Удружење гуслара и епских пјесника Републике Српске, присустовао је и предсједник БОРС-а генерал Миломир Савчић.

У обраћању присутнима Брновић је рекао да је писао о илијашким Немањићима, илијашким бригадама, о генералу Ратку Младићу.

„Једини добитак за српски народ из свих ових ратова јесте Република Српска, све остало је пораз до пораза“, рекао је Брновић на чије је текстове снимљено 110 носача звука.

Предсједник Удружења гуслара и епских пјесника Републике Српске Зоран Ребриновић рекао је новинарима да је сазрело вријеме за овакву епску пјесму.

„Прије четири године смо почели са истраживањем и из разних извора добили смо информације о протеклом рату, тако да смо одлучили да опјевамо дио сарајевског ратишта, а то је Илијаш“, истакао је Ребриновић.

Он је додао да су у првом дијелу епске пјесме описали карактер рата, а да планирају и други дио, који ће обухватити битке и бојишта, јер је сарајевско ратиште много пута било мјесто страдања и погибија.

„У традицији српског народа сваки се велики догађај опјевавао, па су се те пјесме генерацијама преносиле, зато ми из Удружења дуже вријеме радимо на прикупљању података из разних извора, да би његовали културу сјећања на Одбрамбено-отаџбински рат“, навео је Ребриновић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић казао је да је промоција епаских пјесама врло битна, да се не би заборавила историја и жртве рата.

„Мислим да нема Србина – војника, командира, к

Он је додао да је дошао да подржи пјеснике, народне ствараоце, који на овај начин биљеже догађаје из одбрамбено-отаџбинског рата, што је гаранција да ће остати трајно у историји.

Епска пјесма „Јунска непријатељска офанзива на Илијаш 1995. године“ у наредном периоду биће представљена и у Зворнику, Источном Сарајеву, Бијељини и Брчком.

   

Translate »