Одржан трећи меморијални турнир „Студентска бригада“

Поводом обиљежавања 22 године од формирања Студентске бригаде Војске Републике Српске, Студентски парламент Универзитета у Бањој Луци од 21. до 23. децембра ове године  организовао је трећи по реду меморијални спортски турнир „Студентска бригада“ који је окупио преко 100 такмичара у шест дисциплина.

Свечана церемонија затварања турнира и додјела пехара и медаља најуспјешнијим такмичарима уприличена је 23. децембра у просторијам Факултета политичких наука, и била је прилика да се подсјети на значај и улогу ове јединице Војске Републике Српске јединствене по томе што су је чинили искључиво студенти и наставници.

Свечаности затварања турнира присуствовао је и предсједник Предсједништва БОРС-а Душко Милетић.

Студентска бригада је настала у најтежим ратним условима, почетком новембра 1994. године, ова јединца која је бројала 2104 студента, асистента и професора Универзитета, показала је изузетан морал и борбеност. Борећи се раме уз раме са искуснијим и старијим борцима на бихаћком ратишту девет припадника ове јединице је уградило своје животе у темеље РС, док је истовремено њих 18 теже и 20 лакше рањено.

Обраћајући се у име организатора турнира, предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањој Луци Зоран Граховац  нагласио је да сигурно постоји много других и бољих начина да се присјетимо припадника Студентске бригаде, али да има доста симболике у томе шта је то учињено управо организациом једног оваквог турнира.

 „Борци Студентске бригаде су у себи носили витешке вриједности, вриједности које су засноване на солидарности, патриотизму и части. Студенти, професори и асистенти који су били дио Студентске бригаде су се тада борили да ми више никада не бисмо морали. Они су тада бранили наше право да ми данас учимо, стварамо и напредујемо. Они су нас обавезали  да будемо добри  студенти, одани грађани, а прије свега добри људи“ казао је Граховац.

Почаст Студентској бригади, поготово њеним погинулим припадница, одао је у свом обраћању и ректор Универзитета проф. др Милан Матаруга.

Подсјећајући да је у ово вријеме прије 22 године преко двије хиљаде студената и наставника Универзитета књиге замијенило пушкама и кренуло на испит одбране Републике Српске, ректор је истакао да су ови млади људи борећи се и са непријатељом и са зимом, изашли као побједници и учинили нас поносним, али истовремено и дужним да се присјећамо њихове жртве, храбрости и спремности да у најтежим тренуцима за Републику Српску ризикују своје животе за њено очување.

Ректор је додао да су догађаји  попут овога прилика да се отплати  бар дјелић тога дуга и захвалио  Студентском парламенту што организацијом турнира чине живим сјећање на Студентску бригаду, а поготово на оних девет младих људи који су дали своје животе  бранећи  Српску.

„Такође, желим да честитам побједницима овогодишњег меморијалног турнира који полако прераста у традицију, мада сам сигуран да побједа овдје није била императив. Императив је очување сјећања на нашу Студентску бригаду, и самим тим што су дио ове приче – они су сви побједници“, истакао је ректор.

Ректорове ријечи подржао је и припадник Студентске бригаде Горан Дракулић који је у жељи да сачува од заборава ову јединицу написао књигу „Сјећање на Студентску бригаду“. Аутор је у књизи  описан њен ратни пут, али и све оно што је чинило живот тих младих људи током три мјесеца проведних у рову, па између осталог и бројне анегдоте.

Обиљежавање сјећања на Студентску бригаду завршено је уручивањем пехара и медаља најбољим такмичарима овогодишњег меморијалног турнира, који су се надметали у шест дисциплина: тенис, стони тенис, шах, пливање, џудо и баскет.

   

Translate »