Обиљежена годишњица формирања Шесте санске бригаде

Парастосом, полагањем вијенаца у Спомен соби, пригодним програмом и обраћањима, у Оштрој Луци је 24. септембра обиљежен Дан оснивања Шесте санске пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.

Обиљежавању је у име Борачке организације Републике Српске присуствовао и предсједник Предсједништва БОРС-а Душко Милетић.

У свом обраћању присутнима предсједник Милетић је подсјетио на значај ове бригаде и допринос који су њени борци дали у стварању Републике Српске.

– Желим вас подсјетити да је Шеста санска била једна од најбољих бригада Првог крајишког корпуса. Да су њени борци показивали велику храброст и јунаштво, почевши још од првих борби у Западној Славонији 1991. године, до пробоја Коридора, Градачца и Влашићког ратишта. Бригада је стизала и до истока Републике Српске, а посебан допринос дала је 95-е године на ратиштима у западном дијелу Републике. Шеста санска била је ослонац Војске Републике Српске и српског народа, јер гдје год су се борци Шесте санске појавили, знали смо да је то подручје сигурно, да непријатељ неће проћи и да на том дјелу ратишта једино можемо ићи напред – казао је Милетић.

Милетић је додао да је сплетом околности Шеста санска на крају рата изгубила свој град, али да никада није изгубила образ и част.

Предсједник Борачке организације Оштра Лука Јанко Стојнић је рекао да је Шесте санске бригада имала од 1.500 до 4.500 бораца у свом саставу, а да је током рата кроз ову јединицу прошло више од 15.000 бораца.

Он је навео да је из ове јединице погинуло 359 бораца, а рањено 1.325 од којих 332 тешко.

   

Translate »