Oбиљежена 75. годишњица Битке на Козари

На Козари  је 02. јула одржан традиционални народни збор којим је обиљежена 75. годишњица чувене битке на Козари.

Обиљежавању годишњице битке на Козари присуствовао је и предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић.

Обиљежавање је започело пријемом званица у вили „Мраковица“, након чега је служен парастос код спомен-крста а потом и положени вијенци код централног спомен-обиљежја посвећеног жртвама Козаре, на којем се налазе 9.921 име партизанских бораца и цивила погинулих у борбама на овом подручју током Другог свјетског рата.

Након полагања вијенаца услиједило је обраћање званичника, те културно-умјетнички програм.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић  позвао је правнике из међународне заједнице да дођу на Козару јер се на њој најбоље може научити шта је то геноцид. Он је изјавио да је постојао план да се уништи један народ и да је на Козари тај план био спровођен.

– Управо то се овдје дешавало 1942. године и ако постоји и трунка нечега доброг онда је то искуство које је ова генерација Срба имала и била спремна да јој се не понови 1942. година и Козара, те многа друга страдања на овим просторима БиХ – казао је Савчић.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да је Козара је мјесто на којем вијекови историје подсјећају на јунаштво народа овог простора. Нагласио је да никада не смијемо заборавити страдале и њихову жртву.

Предсједник Српске Милорад Додик, обраћајући се присутнима, рекао је да је Козара синоним за антифашистичку борбу, те да комунистички режим није сматрао за сходно да адекватно обиљежи мјеста српског страдања, као и да је Сарајево у бившој Југославији запоставило козарачки крај познат по партизанској борби.

Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном дијелу планине, 15 километара источно од села Међувође.

Историчари су прикупили податке о 33.398 побијених бораца и цивила, док судбина многих ни до данас није позната.

   

Translate »