БОРС https://borackars.org Борачка организација Републике Српске Mon, 19 Apr 2021 11:23:26 +0000 sr-RS hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.5 Предсједник Савчић честитао 29. годишњицу рада РТРС-а https://borackars.org/predsjednik-savcic-cestitao-29-godisnjicu-rada-rtrs-a/ Mon, 19 Apr 2021 12:23:24 +0000 https://borackars.org/?p=5932 Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић упутио је 19. априла руководству Радио-телевизије Републике Српске честитку поводом 29. година рада ове медијске куће. Поштовани директоре, Имам изузетну част и задовољство да Вама, Вашим сарадницима и свим запосленима у Радио-телевизији Републике Српске упутим честитку поводом 29. годишњице постојања и рада Радио-телевизије Републике Српске. Радио-телевизија Републике Српске била је медиј уз који је стасавала и одрастала Република Српска, медиј који је српској јавности али и свијету, у најтежим временима, преносио истину о борби српског народа у БиХ за право на живот и опстанак на овом подручју. Ваш патриотизам и приврженост Републици Српској […]

The post Предсједник Савчић честитао 29. годишњицу рада РТРС-а appeared first on БОРС.

]]>
Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић упутио је 19. априла руководству Радио-телевизије Републике Српске честитку поводом 29. година рада ове медијске куће.

Поштовани директоре,

Имам изузетну част и задовољство да Вама, Вашим сарадницима и свим запосленима у Радио-телевизији Републике Српске упутим честитку поводом 29. годишњице постојања и рада Радио-телевизије Републике Српске.

Радио-телевизија Републике Српске била је медиј уз који је стасавала и одрастала Република Српска, медиј који је српској јавности али и свијету, у најтежим временима, преносио истину о борби српског народа у БиХ за право на живот и опстанак на овом подручју. Ваш патриотизам и приврженост Републици Српској показала је и чињеница да је четворо радника РТРС-а, извршавајући своје новинарске задатке,положило живот за Републику Српску.

Радио-телевизији Републике Српске и свим њеним запосленицима желим успјешан рад, увјерен да ће и даље радити на јачању и афирмисању Републике Српске, као и одбрани истине о нашем Одбрамбено-отаџбинском рату.

Увјерен сам да ће у Вашем даљем раду и у програмском садржају, питања из области борачко-инвалидске заштите, положаја и права бораца бити заступљена адекватно заслугама ових категорија у стварању Републике Српске.

The post Предсједник Савчић честитао 29. годишњицу рада РТРС-а appeared first on БОРС.

]]>
Дан Ослобођења Зворника, 09.04.1992. – 09.04.2021.г. https://borackars.org/dan-oslobodjenja-zvornika-09-04-1992-09-04-2021-g/ Mon, 12 Apr 2021 11:36:47 +0000 https://borackars.org/?p=5930   ЗВОРНИК- У Зворнику је данас обиљежен 9. април – Дан ослобођења града, а тим поводом служен је помен и положени вијенци на централно спомен-обиљежје за 1.080 погинулих бораца у одбрамбено-отаџбинском рату. Помен је служило мјесно свештенство, а вијенце су положили представници Градске борачке организације, борачких организација проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата, Представници Градске управе града и Полицијске управе, и одборници Скупштине града Зворника. Предсједник градске Борачке организације у Зворнику Лазар Ристић рекао је  да је 9. јануар 1992. године, када је град ослобођен од муслиманских паравојних формација, као што су „Патриотска лига“ и „Зелене беретке“, важан за даљи развој догађаја […]

The post Дан Ослобођења Зворника, 09.04.1992. – 09.04.2021.г. appeared first on БОРС.

]]>

 

ЗВОРНИК- У Зворнику је данас обиљежен 9. април – Дан ослобођења града, а тим поводом служен је помен и положени вијенци на централно спомен-обиљежје за 1.080 погинулих бораца у одбрамбено-отаџбинском рату.

Помен је служило мјесно свештенство, а вијенце су положили представници Градске борачке организације, борачких организација проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата, Представници Градске управе града и Полицијске управе, и одборници Скупштине града Зворника.

Предсједник градске Борачке организације у Зворнику Лазар Ристић рекао је  да је 9. јануар 1992. године, када је град ослобођен од муслиманских паравојних формација, као што су „Патриотска лига“ и „Зелене беретке“, важан за даљи развој догађаја који су слиједили у ратном периоду.

„Град је, када су протјеране муслиманске паравојне формације, почео да функционише нормално, али је, нажалост, гранатиран у више наврата и у тим нападима било је и погинулих“, рекао је Ристић.

Он је нагласио да је прва жртва 9. априла 1992. године у Зворнику била српска. Тај дан убијен је Раде Радовић звани Лука у санитетском возилу, а дан послије убијен је заставник Милко Станојевић, док је рањено неколико бораца у засједи коју су организовали Муслимани из Сапне, тадашње мјесне заједнице Зворника.

Ристић је рекао да градска Борачка организација планира да уради спомен-плочу у знак сјећања на Радовића, као прву српску жтрву, што је доказ да је српски народ само бранио своја огњишта од агресивне муслиманске политике из тих година.

Скуп је одржан у складу са свим прописаним епидемиолошким мјерама, услед чега је био присутан мањи број лица, него што је уобичајено приликом обиљежавања овог догађаја.

The post Дан Ослобођења Зворника, 09.04.1992. – 09.04.2021.г. appeared first on БОРС.

]]>
Предсједник Савчић: Одлука Тужилаштва БиХ – чисто политикантство https://borackars.org/predsjednik-savcic-odluka-tuzilastva-bih-cisto-politikantstvo/ Mon, 12 Apr 2021 10:56:23 +0000 https://borackars.org/?p=5926 Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је 09. априла медијима у Републици Српској, да сматра потпуно неприхватљивом, правно неоснованом, нелогичном, те чисто политикантском одлуку Тужилаштва БиХ да формира предмет поводом обиљежавања Дана руских добровољаца у Вишеграду. Предсједник Савчић упитао је да ли је Тужилаштво БиХ формирало предмет против муџахедина и свих оних који су рођени ван БиХ, а учествовали су у рату на страни муслиманске армаде, починивши стравичне злочине над Србима на Озрену гдје су им одсјечене главе, што је први такав злочин на територији Европе након Другог свјетског рата. – Да је Тужилаштво БиХ формирало предмет за […]

The post Предсједник Савчић: Одлука Тужилаштва БиХ – чисто политикантство appeared first on БОРС.

]]>
Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је 09. априла медијима у Републици Српској, да сматра потпуно неприхватљивом, правно неоснованом, нелогичном, те чисто политикантском одлуку Тужилаштва БиХ да формира предмет поводом обиљежавања Дана руских добровољаца у Вишеграду.

Предсједник Савчић упитао је да ли је Тужилаштво БиХ формирало предмет против муџахедина и свих оних који су рођени ван БиХ, а учествовали су у рату на страни муслиманске армаде, починивши стравичне злочине над Србима на Озрену гдје су им одсјечене главе, што је први такав злочин на територији Европе након Другог свјетског рата.

– Да је Тужилаштво БиХ формирало предмет за некакав злочин руских добровољаца, па да човјек то и разумије –  рекао је предсједник Савчић и додао да се Дан руских добровољаца, који се у Вишеграду обиљежава 12. априла, налази у календару значајних историјских догађаја Републике Српске.

Савчић је истакао да је овај датум дан сјећања на руске пријатеље који су у најтежим тренуцима у новијој српској историји дошли да помогну српском народу.

– На тај дан ми се сјећамо погинулих руских добровољаца у бици за одбрану Вишеграда – појаснио је Савчић.

Тужилаштво БиХ саопштило је да је формирало предмет поводом најаве обиљежавања Дана руских добровољаца у Вишеграду планиране за 12. април ове године.

The post Предсједник Савчић: Одлука Тужилаштва БиХ – чисто политикантство appeared first on БОРС.

]]>
Предсједник Савчић у радној посјети Борачкој организацији Србац https://borackars.org/predsjednik-savcic-u-radnoj-posjeti-borackoj-organizaciji-srbac/ Fri, 02 Apr 2021 14:04:55 +0000 https://borackars.org/?p=5921 Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић посјетио је 01. априла општину Србац и при томе разговарао са руководством општине Србац и Борачке организације општине Србац. На почетку посјете одржан је састанак у згради општине Србац гдје је констатована  добра и коректна сарадња између општине Србац и Борачке организације, а начелник општине Млађан Драгосављевић истакао је пуну подршку локалне управе у раду и активностима Борачке организације. Након тога, предсједник БОРС Миломир Савчић је посјетио Спомен собу у Српцу гдје је у присуству руководства Борачке организације одао почаст погинулим борцима Војске Републике Српске. Савчић је истакао да је општина Србац ријетка […]

The post Предсједник Савчић у радној посјети Борачкој организацији Србац appeared first on БОРС.

]]>
Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић посјетио је 01. априла општину Србац и при томе разговарао са руководством општине Србац и Борачке организације општине Србац.

На почетку посјете одржан је састанак у згради општине Србац гдје је констатована  добра и коректна сарадња између општине Србац и Борачке организације, а начелник општине Млађан Драгосављевић истакао је пуну подршку локалне управе у раду и активностима Борачке организације.

Након тога, предсједник БОРС Миломир Савчић је посјетио Спомен собу у Српцу гдје је у присуству руководства Борачке организације одао почаст погинулим борцима Војске Републике Српске. Савчић је истакао да је општина Србац ријетка општина гдје је завршена изградња како Централног Спомен обиљежја, Спомен собе и скоро свих Спомен обиљежја погинулим борцима по мјесним заједницама што је гаранција и залог да се погинули јунаци никад не забораве.

У просторијама БО општине Србац одржан је састанак предсједника БОРС са руководством БО општине Србац.

Кроз разговор са руководством Борачке организације општине Србац предсједник Савчић је информисао присутне о активностима и раду БОРС са циљем побољшавања материјалног положаја борачких категорија.

Предсједник БОРС је између осталог нагласио да се за Акциони план запошљавања и самозапошљавања Владе Републике Српске пријавило више од 1400 лица, да је ресорно министарство за овај програм предвидјело три милиона КМ, али да се испоставило да је за ове намјене потребaн већи износ, односно 14 милиона КМ, због чега ће Влада измјенити Акциони план и обезбједити додатна средства за сва пријављена лица.

Са Владом Републике Српске и ресорним министарством ради се на обезбјеђењу  средстава за помоћ угроженим незапосленим борцима млађим од 60 година, а континуирано се ради на пружању помоћи лицима осумњиченим за наводне ратне злочине.

Предсједник Борачке организације општине Србац Горан Плотан информисао је предсједника БОРС о стању у Борачкој организацији и њеном раду, као и о раду Фонда солидарности који дјелује у саставу Борачке организације општине Србац. Плотан и чланови руководства БО су изложили детаљан програм рада Фонда солидарности у текућој години те су том приликом најавили да ће се БО општине Србац обратити БОРС са захтјевом за помоћ у раду и активностима БО и Фонда солидарности.

Предсједник Савчић је изразио пуну подршку раду Борачке организације Србац, њеном организованошћу и активностима, те додао да ће Борачка организација Републике Српске, у складу са својим могућностима пружити подршку раду Фонда солидарности.

На крају састанка предсједник БО општине Србац Горан Плотан изразио је задовољство посјетом и резултатима посјете предсједника БОРС Миломира Савчића :

“ Задовољни смо посјетом предсједника БОРС Миломира Савчића који је својим планом обиласка одабрао да посјети и нашу БО како би се на лицу мјеста увјерио у стање у организацији те са активностима које проводимо. Изражавамо задовољство и резултатима ове посјете јер смо добили и чврсто обећање да ће БОРС пружити помоћ БО и Фонду солидарности на рјешавању стамбене проблематике наших најугроженијих чланова“- рекао је Плотан.

The post Предсједник Савчић у радној посјети Борачкој организацији Србац appeared first on БОРС.

]]>