БОРС
https://borackars.org/ulozen-prigovor-na-optuznicu-protiv-generala-savcica/
Export date: Wed Oct 27 1:29:41 2021 / +0000 GMT

Уложен приговор на оптужницу против генерала Савчића
Адвокат Миодраг Стојановић уложио је Суду БиХ 30. јануара приговор на оптужницу Тужилаштва БиХ која генерала Миломира Савчића терети за помагање у ратном злочину 1995. године у Сребреници.

Савчићев бранилац сматра да приговорима може указати на више формалних недостатака у оптужници, међу којима је опис дјела из којег произилази законско обиљежје кривичног дјела, вријеме и мјесто његовог учињења, предмет и средство којим је оно извршено, те остале околности потребне да се кривично дјело што прецизније одреди.

Стојановић је у приговору навео да је Савчићу у оптужници стављена индивидуална одговорност према Кривичном закону БиХ, и то, према начину извршења као подржаваоцу и помагачу. Адвокат сматра да Савчићу не може бити суђено, према Кривичном закону БиХ, посебно након пресуда Европског суда за људска права у предметима "Дамјановић" и "Мактоуф".

"Стога, сматрам да је овдје ријеч о свјесном и малициозном поступању Тужилаштва јер радње оптуженог и даље квалификује на начин супротан пресудама Европског суда у Старзбуру и више пресуда Суда БиХ и Уставног суда БиХ", навео је Стојановић.

У приговору је бранилац нагласио да се други формални недостатак огледа у супротности предложених доказа и чињеничног описа у оптужници, указавши да је у оптужници, између осталог, наведено да је Савчић планирао, командовао и надзирао припаднике своје јединице у заробљавању мушкараца Бошњака "који су се у страху од ликвидације покушали шумом домоћи територије под контролом Армије БиХ".

Према Стојановићевим ријечима, оваква формулација и оцјена састава наведене колоне и заробљеника је апсолутно супротна материјалним доказима, као и исказима предложених свједока.

Указујући на формалну грешку оптужнице, Стојановић је навео да се из њеног садржаја јасно види да се Савчићу на терет стављају радње и поступци које је предузео његов потчињени мајор Малинић.

Он каже да се ради о природној и кривично-правној повезаности радњи која се њима двојици ставља на терет, те да је логично да се против њих води јединствен поступак.

Генерал Савчић је оцијенио раније да подизање оптужнице против њега представља одмазду Тужилаштва БиХ које има опасну намјеру да криминализује цијелу Војску Републике Српске.

Он је рекао да овакву одлуку сматра одмаздом због тога што је инсистирао на утврђивању истине о догађајима из протеклог рата и на томе да кривци стварно одговарају за оно што су учинили.

Post date: 2020-02-17 20:19:43
Post date GMT: 2020-02-17 19:19:43

Post modified date: 2020-02-17 20:19:45
Post modified date GMT: 2020-02-17 19:19:45

Export date: Wed Oct 27 1:29:41 2021 / +0000 GMT
This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com

Translate »