Угљевик: Обиљежене 22 године од одбране Мезграје

Парастосом и полагањем вијенаца и цвијећа на споменику у Мезграји код Угљевика, обиљежена је 12. септембра 22. годишњица страдања пет бораца Војске Републике Српске и три цивила из овог села.

На тај дан 1994. године муслиманске снаге из Теочака упале су у село, мучки убиле све које су затекли, те попалили српске куће.

foto-za-sajtОбиљежавању у Мезграји присуствовао је и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

-Они који су живот дали за Републику Српску, никада не смију бити заборављени, а истина о страдању српског живља у минулом рату мора изаћи на видјело – поручио је у свом обраћању предсједник Савчић.

– Морамо обиљежавати све значајне датуме из српске историје. У овом селу су страдали српски цивили и то говори о карактеру отаџбинског рата. Овдје и на безброј других мјеста се види да су српски борци углавном гинули у својим селима и на српској земљи и статистика показује да се то дешавало у 80 одсто случајева. Морамо све ове догађаје сагледати на прави начин и истражити протекле догађаје истинито и објективно – рекао је Савчић.

Према његовим ријечима, у БиХ још постоје двије или три врсте истина и то је оно што удаљава три народа, без обзира што је од рата прошло много времена.

– Различито виђење новије историје стоји нам на путу и плашим се да то може бити једна од главних препрека за будућност, уколико се што прије не окренемо истраживању ратних догађаја на начин да буду утврђени истинито и објективно – додао је он.

   

Translate »