У Трнову откривен споменик погинулим српским борцима и убијеним цивилима

У Трнову је 30. јула откривен и освештан Централни споменик српским борцима и цивилима Трнова страдалим у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, а потом су испред споменика положени вијенци и цвијеће.

Вијенци и цвијеће су положени и у Спомен-капели у порти Храма Светог великомученика Георгија.

Освећењу споменика и полагању вијенаца присуствовао је и предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић који је, обраћајући се присутнима, рекао да су споменици трајан облик сјећања на вријеме и људе који су дали све за одбрану слободе и територије српског народа.

Он је истакао је да је географски положај Трнова одредио његову стратешку улогу и значај за Војску Републике Српске, поготову послије страшног злочина почињеног 1992. године.

– Херојском борбом успјели смо да сачувамо овај простор и комуникацију између Сарајева и Херцеговине – рекао је предсједник Савчић.

Додао је да је истина нападнута и да борци данас морају да бране истину о Одбрамбено-отаџбинском рату.

– Та истина је нападнута на најмонструознији могући начин – измишљотинама, лажима, фалсификатима…свим и свачим, само да се покаже како је нешто било другачије у односу на стварност. Морамо да бранимо истину о својој борби и тако ћемо најбоље сачувати Републику Српску – указао је Савчић.

Он је рекао да без утврђивања истине и процесуирања одговорних за злочине нема помирења и суживота на овим просторима и нема срећне будућности, те указао да се стално морају опомињати и прозивати одговорни да процесуирају оне који су починили страшан злочин у Трнову.

Савчић је позивао данашњу и сваку будућу власт да о Трнову воде рачуна онако како су то чинили и борци у Одбрамбено-отаџбинском рату. 

Бошко Томић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, изјавио је да је непријатељ настојао да са овог простора нестане све српско, о чему свједочи и несразмјеран број цивилних жртава у односу на погинуле борце.

– Република Српска чини све како би сачувала успомену на оне који су дали животе за њу. Овај споменик биће мјесто гдје ће се млади окупљати, дружити и спомињати оне који су им омогућили да мирно живе – рекао је Томић у обраћању поводом откривања и освештања споменика, као и обиљежавања Дана страдања српског становништва ове општине.

Рекао је да ће овај споменик подсјећати генерације које долазе да чувају оно што су њихови преци платили својим животима, те да број цивилних жртава говори о томе какве су намјере непријатеља биле.

Начелник општине Трново Драгомир Гаговић рекао је да Огњена Марија један од најстрашнијих и најтужнијих датума у новијој историји српског народа у Трнову, јер су њени становници морали да напусте вјековна огњишта под агресијом неупоредиво бројнијег непријатеља.

Подсјећајући да је на овај дан прије 27 година српски народ Трнова доживио је праву голготу, Гаговић је напоменуо да су многи оставили животе тражећи спас у збјегу преко Рогоја и Виса.

– Имена са овог споменика обавезују нас да их се вјечно сјећамо помажемо њихове породице, живимо у слози, чувамо и градимо Републику Српску, за коју су они дали своје животе – рекао је Гаговић и додао да за злочине над цивилима до данас нико није одговарао.

Према његовим ријечима, Трново завређује да му се поклања што више пажње.

У току Одбрамбено-отаџбинског рата од 1992. до 1995. године у Трнову и околним селима страдала је 101 цивилна жртва, а за одбрану огњишта од непријатеља живот је положило 130 трновских бораца.

У Трнову се 30. јули обиљежава као Дан страдања српског становништва ове општине, јер су на тадашњи дан 1992. године јаке муслиманске снаге напале Трново и околна српска села, готово их потпуно уништивши.

Муслиманске формације су у јуну и јулу 1992. године потпуно запалиле 55 српских села и заселака и починиле најмонструозније злочине.

Трново је по броју погинулих у односу на број становника друга општина у Републици Српској која је највише страдала у протеклом рату.

Међу убијенима готово половина биле су жене – њих 48, те четворо дјеце. Најмлађа жртва имала је 18 мјесеци, а најстарија 96 година.

Иако су о овоме све чињенице давно утврђене, а починиоци познати, нико за то још није одговарао.

Пред Судом БиХ се за злочине на подручју Трнова води поступак против Едхема Годињака, Медариса Шарића и Мирка Бунозе.

У оптужници се наводи да су жртве убијене ватреним оружјем, клањем, вјешањем, дављењем, а неколико је запаљено, као и да је у јуну 1992. године убијена група цивила која је преко Трескавице покушала доћи до територије под контролом Војске Републике Српске.   

Translate »