У Требињу освештана нова Спомен соба

Поводом 28 година од почетка ратних дејстава на подручју Требиња у овом граду је 01. октобра служен парастос погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата након чега је освештана нова Спомен соба посвећена погинулим припадницима Требињске бригаде. Парастос страдалим српским јунацима служио је Епископ Захумско-херцеговачки Димитрије, а у новоотвореној Спомен соби налазе се фотографије са личним подацима 272  борца Требињске бригаде Војске РС који су погинули у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Помену је присуствовао и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић који је положио вијенац на спомен обиљежје посвећено погинулим јунацима, а потом и подсјетио на херојство српских бораца.

– Успјели смо да се одбранимо, јер смо били јединствени. Ова Спомен соба ће наше хероје учинити бесмртним, а сјећања на њих ће вјечно живјети – рекао је предсједник Савчић.

Он је истакао да Спомен соба треба да буде извор надухнућа, са кога ће се младе генерације напајати љубављу, патриотизмом, спремношћу да граде и развијају своју Републику, али и да је, уколико буде требало, поново бране.

Предсједник Скупштине Борачке организације Града Требиња Дејан Бодирога рекао је да рат у овом граду нико није желио, али да су га, артиљеријском ватром, изазвале паравојне хрватске формације које су на данашњи дан прије 28 година убиле 19 голобрадих младића, који су испуњавали часну дужност одазвавши се ЈНА.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је да је новоизграђена Спомен соба и споменик и капела, јер подсјећа на борце који су остали на вјечној стражи, положивши животе на олтар слободе и проливши крв да би сачували кућни праг свог Требиња.

У овкиру обиљежавања годишњице почетка ратних дејстава у Требињу, у Културном центру отворене су изложбе „Опомена о страдању Срба од 1991. до 1995.“ Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, као и „Свети новомученици јасеновачки и свјетлост васкрсења“ сестринства манастира Светог Јована крститеља из Јасеновца, коју је организовала Епархија захумско-херцеговачка и приморска.   

Translate »