У НЕВЕСИЊУ ОТКРИВЕН ИМПРЕСИВАН СПОМЕНИК У ЧАСТ СЛАВНОГ КОМАНДАНТА

Споменик славном команданту Невесињске бригаде Новици Гушићу у Невесињу открили су син легендарног команданта Дамјан Гушић, син погинулог борца Александар Зиројевић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, предсједник БОРС-а Миломир Савчић и један од команданата Невесињске бригаде Ранко Продановић.
Споменик је освјештао његово преосвештенство владика Захумско-херцеговачки и приморски Димитрије уз саслужење свештенства Епархије.
Син легендарног команданта Гушића, Дамјан Гушић захвалио се што је Невесиње и Република Српска указала част и признање његовом оцу тако да је све што је учинио за свој народ овјековјечено у бронзаном споменику вајара и умјетника.
Он је рекао да колико бронзана статуа у природној величини говори о Новици Гушићу и његовом дјелу, она исто толико говори о духу Херцеговаца, њиховим витешким, моралним и етичким вриједностима које баштине вијековима.
-Невесиње је у својој историји мање споменика него личности и догађаја који су заслужили да њима буду овјековјечени. Оно што није имало могућности да се овјековјечи у бронзи или камену , Херцеговац је стављао у десетерац, у гусле као чуваре колективног памћења, истакао је Дамјан Гушић.
Обраћајући се присутнима, српски члан у Предсједништву БиХ Милорад Додик истакао је да данас није само посебан дан за Невесиње него и за цијелу РС и српски народ јер је подигнут споменик једној од легенди Отаџбинског рата, пуковнику Новици Гушићу, команданту прослављене Невесињске бригаде.
Он је рекао да Новица Гушић улази у анале српског командовања и српске историје.
̶ Зато ми је веома драго што данас трајно обиљежавамо сјећање на човјека који је несумњиво важан дио историје овог града, додао је Додик.
Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић рекао је да је пуковник Новица Гушић био једно од најпознатијих имена у Војсци РС јер се врло брзо чуло и за Невесињску бригаду и за њеног команданта.
̶ Колико је Новица био одличан командант, колико је бригада успјешно извршавала задатке најбоље говоре примјери Митровданских битака, додао је Савчић.
Предсједник ОО Борачке организације Синиша Шиповац рекао је да се Митровдан са поносом доживљава и слави у Невесињу јер то је дан када су борци и народ Невесиња показали да су слобода, част и патриотизам вриједности за које треба живјети и умријети. Он је додао да сви ми данас откривајући споменик команданту Новици Гушићу потврђујемо приврженост тим вриједностима.
Нека овај дан буде дан јединства и слоге као што смо били сложни у рату, додао је Шиповац.
Споменик у природној величини постављен је на улаз у бившу касарну „Невесињска пушка“, а рад је познатог вајара Бојана Микулића из Бањалуке.
Иницијативу за изградњу споменика покренула је Општинска Борачка организација, која је изградила споменик заједно са општином Невесиње, Електропривредом РС, Електро-Херцеговином, Хидроелектранама на Требишњици и ХЕ „Дабар“.
Прије откривања споменика легендарном команданту, на Тргу слободе владика Димитрије служио је помен свим погинулим борцима Невесиња.
У знак сјећања на погинуле борце у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске, на централни споменик погинулих бораца Невесиња положени су вијенци и цвијеће.
У име институција Републике Српске вијенце су положили министар рада и борачко-инвалидске заштите и делегација Народне скупштине Републике Српске, затим Борачке организације РС, Републичке организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила РС, Савеза ратних војних инвалида РС, Удружења ветерана РС, Савеза логораша РС, Савеза удружења цивилних жртава рата РС, Трећег пјешадијског пука, те остали представници НВО и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбранбено-отаџбинског рата Републике Српске.

   

Translate »