У манастиру Сасе обиљежен Видовдан – крсна слава ВРС

У манастиру Свете Тројице у Сасама код Сребренице 28. јуна је служен парастос српским војницима погинулим од Косовског боја до данас, а потом је уприличено ломљење славског колача поводом Видовдана – крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука.

Прослави Видовдана присуствовали су предсједник Борачке организације Миломир Савчић, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар Душко Милуновић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач, делегација Народне скупштине, те други представници политичког, јавног и културног живота. 

Војска Републике Српске сачувала је у рату територију Српске и заштитила народ, борећи се истовремено против снага муслиманско-хрватске коалиције и НАТО-а, чија је авијација у неколико наврата починила агресију на Републику Српску и линије фронта које су држали Срби.

Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ. Војно насљеђе и идентитет Војске Републике Српске његује Трећи пјешадијски Република Српска пук.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је на обиљежавању Видовдана да прихвата садашњи начин организације оружаних снага у БиХ, али без увјерења да је то гаранција слободе српског народа, те да би волио да Срби имају своју војску.

– Увјерен сам да ћемо кроз паметну политику и сложно дјеловање доћи до крајњег циља – рекао је Савчић.

Истичући да нема празника у српској историји који носи више симболике од Видовдана, Савчић је навео да је Видовдан побједа, и пораз, и слава, и понос и дика, што се најбоље види на овом мјесту данас.

– У рат смо ушли не зато што смо хтјели него што смо морали, зато што нисмо имали избора и морали смо да се бранимо, да одбранимо своју слободу, свој народ, територију и у томе смо успјели – рекао је предсједник Борачке организације.

Он је оцијенио да је и данас безброј изазова пред Републиком Српском и српским народом.

– Опет се неки западни центри моћи понашају као да је тек завршен Берлински конгрес, као да је тек извршена анексија БиХ, као да је почео Први свјетски рат и намећу нам неке туторе да они воде бригу о нама, као да ми то не знамо. Томе се морамо супротставити јединством, заједништвом и слогом, памећу, то је једини начин да опстанемо – поручио је Савчић.

Он се присјетио и обиљежавања Видовдана 1992. године у Хан Пијеску, наводећи да тада овај датум још није званично био проглашен ни славом, ни Даном Војске.

– Помало смо тада сви били збуњени – рекао је Савчић и подсјетио да је дан прије Видовдана за химну којом ће бити обиљежен празник изабрана „Боже, правде“, која је и данас химна Борачке организације Српске.   

Translate »