У Калиновику одржана традиционална кошевина и освештан споменик погинулим борцима

У Калиновику је 20. јула одржана традицонална кошевина под називом „Гвозно-Моба-Озон 2019“ која је и ове године окупила велики број бораца из читаве Републике Српске, а овогодишња манифестација увеличана је откривањем и освештањем споменика за 359 српских бораца погинулих на калиновачком ратишту.

Споменик, подигнут у центру Калиновика, освештао је митрополит дабробосански Хризостом, а потом су га открили Оливер Елез син погинулог српског борца, Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, предсједник Удружења гардиста Предраг Аћимовић и начелница општине Калиновик Милева Комленовић.

Споменик садржи имена 359 српских бораца из овог мјеста и других крајева Републике Српске, који су у Одбрамбено-отаџбинском рату погинули на калиновачком ратишту, па су тако на споменик уписана имена бораца Калиновачке лаке пјешадијске бригаде, која је касније прерасла у Прву гардијску моторизовану бригаду, затим Калиновчана погинулих на другим ратиштима, као и бораца Невесињске, Фочанске и Гатачке бригаде, те једног борца из Лопара. На споменик је уписано и име Станиславе Копривице која је имала 15 година када је 1995. погинула од непријатељске гранате на мјесту поред садашњег споменика.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић рекао је да подизањем споменика трајно чувамо сјећања на вријеме и људе који су највише дали за одбрану слободе српског народа и територије Републике Српске.

– Ми смо данас овдје да погинулим борцима одамо дужну пошту, да се обавежемо да ћемо их се трајно сјећати и да ћемо поготово чувати дјело те генерације, односно наше генерације Срба која је створила Републике Српску и створила оквир у којем српски народ може једино да опстане и да живи – рекао је генерал Савчић.

Предсједник Удружења гардиста Предраг Аћимовић рекао је да је ово споменик и момцима који су се са 18 година живота стали на браник Отаџбине.

Аћимовић је био један од оних који су, након завршене средње школе, у августу 1993. постали припадници Прве гардијске моторизоване бригаде.

Он је истакао да је око 250 гардиста положило живот за стварање Републике Српске и одбрану српског народа и традиције.

Дарко Младић је напоменуо да су страдали млади гардисти одговорили најтежем могућем задатку на најтежем мјесту и да откривени споменик представља почаст њима и свим другим жртвама.

Он је пренио поруку свога оца да српски народ, након што је толико дао за стварање Републике Српске, сада треба да је гради и јача, а да политичке размирице рјешава дијалогом у институцијама и уз поштовање закона.

Откривању и освештању споменика такође су присуствовали изасланик министара рада и борачко-инвалидске заштите Српске, чланови породица страдалих, као и бивши припадници Војске Републике Српске који су ратовали на калиновачком ратишту.

Након освештања Споменика одржана је традиционална кошевина на пољу Гвозно у близини Калиновика. Била је ово седма година заредом да се одржава кошевина под називом „Гвозно-моба-озон 2019“ на којој су снаге одмјерили косци пристигли из бројних крајева Републике Српске.

Велики број бораца већ годинама долази на Гвозно како би се очувало сјећање на 1993. годину када су припадници Војске Републике Српске, предвођени генералом Младићем, помогли народу калиновачког краја да припреме љетину, те су поручили да ће то чинити све док буду могли.

У склопу ове манифестације одржане су и Витешке игре у којима су организована надметања у бацању камена са рамена, потезању клипа те навлачењу конопца, а приређен је и ручак за све присутне.

Ове године покренута је иницијатива да се на Гвозну подигне црквица као обиљежје Прве гардијске моторизоване бригаде, споменик српском гардисти и спомен-чесма.   

Translate »