У Источном Сарајеву одат помен Србима страдалим у НАТО агресији

Служењем парастоса за све погинуле Србе у НАТО агресији на Републику Српску и полагањем цвијећа на споменик првим жртвама НАТО бомбардовања у Српском Сарајеву, 09. септембра је у Источном Сарајеву обиљежена годишњица страдање Срба у НАТО бомбардовању 1995. године.   

Парастос за страдале служен је у Храму свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима у Источној Илиџи, након чега је на мјесном гробљу Грлица у Источној Илиџи положено цвијеће на споменик првим жртвама НАТО бомбардовања у Српском Сарајеву, сестри и брату Радмили и Раденку Галинац из насеља Грлица, у Војковићима, које је 9. септембра 1995. године на срушеном мосту у насељу Семизовац, код Сарајева, убио пилот НАТО авијације.

Обиљежавању је присуствовала делегација борачких организација Сарајевско-романијске регије као и предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић, делегација Народне скупштине Републике Српске, коју су чинили потпредсједник Народне скупштине Соња Караџић Јовичевић и народни посланици Мирослав Вујичић, Александар Главаш, Љубиша Крунић и Споменко Стојановић.

Обиљежавању су присуствовали и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић, начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, те изасланик амбасадора Србије у БиХ.

Овај историјски догађај од републичког значаја – „Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској“ одржан је у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

У злочиначком НАТО бомбардовању Републике Српске, које је почело 30. августа 1995. године у 2:12 часова и трајало до 14. септембра, страдало је више од стотину недужних цивила.

На положаје Војске Републике Српске, НАТО авијација бацила је укупно 1.026 бомби, од којих 708 вођених, а укупна тежина баченог експлозива износила је око 10.000 тона.

НАТО авиони користили су и радиоактивну муницију са осиромашеним уранијумом.

Ваздушне ударе вршили су борбени авиони осам држава чланица НАТО-а – САД, Велике Британије, Француске, Холандије, Шпаније, Турске, Њемачке и Италије.   

Translate »