This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export date: Sat Oct 31 9:37:12 2020 / +0000 GMT

У Гламочу откривено Спомен-обиљежје за погинуле борцеУ порти Храма Свете Тројице у Гламочу 11. августа ове године откривено је Спомен-обиљежје за 99 погинулих припадника Гламочке бригаде Војске Републике Српске и за 43 цивила са подручја ове општине који су страдали у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Споменик је освештао Његово преосвештенство владика бихаћко-петровачки Сергије, који је уједно казао да народ Гламоча треба бити поносан што је након двије и по деценије дочекао да се подигне споменик српским борцима и народу овог краја који су дали своје животе за српску вјеру и Отаџбину.

"Наша вјера се налази и у истинском и живом Богу, управо у ономе за шта су они дали свој живот, али се наша вјера налази и на огњишту, спаљеном и обновљеном, са којег креће вјера и отаџбина", рекао је владика Сергије.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да присуство великог броја грађана Гламоча овом догађају показује да је Гламоч жив и да то треба бити порука Влади Републике Српске да помогну овом народу.

"Гламоч треба да живи, али му треба и помоћи да живи", истакао је Савчић наводећи да се то односи на оне људе који већ живе на овом подручју и оне који намјеравају да се врате.

Предсједник Савчић је рекао да није тачно мишљење које се протеже у дијелу српске јавности да је српска војска на овом простору изгубила рат.

"У рату се битке добијају и губе. Ово је једна од изгубљених битака, али рат се наставио до самог његовог краја и то посебно треба цијенити, а у њему је учествовала Пета пјешадијска гламочка бригада ВРС која се борила до самог краја рата", рекао је Савчић.

Вијенац на споменик погинулим борцима ВРС у Гламочу положио је предсједник Борачке организације генерал Савчић, делегација Борачке организације Гламоч, делегације Владе Републике Српске, породица погинулих и цивилних жртава рата Гламоч, Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, те завичајних удружења "Гламочко коло" из Бањалуке и Новог Сада.

 

Активност изградње Споменика у Гламочу водила је општинска Борачка организација Гламоч.

 

 


Post