У ДРЕЖЊУ СЈЕЋАЊЕ НА УСТАНИКЕ

У селу Дрежањ код Невесиња обиљежено је 80 година од првог оружаног отпора окупаторско-усташким јединицама у Другом свјетском рату.
Делегације Општине Невесиње и Општинске борачке организације заједно са потомцима жртава усташког злочина и поштоваоцима њиховог слободарског опредјељења положиле су цвијеће код Спомен обиљежја на мјесном гробљу у Дрежњу. Парастос, паљење свијећа и полагање вијенаца уприличено је и на Партизанском гробљу у овом селу.
Предсједник Савјета мјесне заједнице Дрежањ Драган Ивковић у свом обраћању истакао је да мјештани овог села никада не смију да забораве храброст својих предака, који су прије 80 година смогли снаге да опале прву пушку против фашизма.
Замјеник начелника општине Невесиње Богдан Ботић захвалио се мјештанима села Дрежањ и Oпштинској борачкој организацији што се труде да одрже сјећање на жртве усташког злочина, те истакао да млађе генерације треба да наставе да обиљежавају овако значајне датуме из историје нашег краја.
Иако је у историји остало записано да је Дан устанка против фажизма у БиХ 27. јули 1941. године, мјештани малог невесињског села Дрежањ су још 3. јуна први пружили оружни отпор окупаторској сили. Као и много пута кроз историју, прорадио је српски инат и слободарско опредјељење мјештана Дрежња који су смогли снаге да се супроставе злочинцима.

   

Translate »