У Доњој Градини обиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина

У Доњој Градини код Козарске Дубице обиљежен је 26. априла Дан сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Поред бројних делегација, обиљежавању је у име Борачке организације Републике Српске присутвовао предсједник борачке организације Козарска Дубица Драгољуб Ћибић који је положио цвијеће на споменик жртвама усташког злочина.  

Највиши званичници Републике Српске и представници дипломатског кора у БиХ положили су вијенце и цвијеће на гробно мјесто „Тополе“ у Спомен-комплексу Доња Градина.

У име институција Републике Српске вијенац су положили предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

Цвијеће су положили министри у Влади Српске, шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер, руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов, амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, амерички амбасадор Ерик Нелсон, британски амбасадор Метју Филд, начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић, те представници јеврејског и ромског народа.

Претходно је истакнуто да жртве не смију бити заборављене јер би то за њих била највећа казна.

Свештеници дубичке парохије служили су парастос Србима убијеним у систему усташког концентрационог логора Јасеновац, а потом су емитоване видео-поруке молитава које су за страдале припаднике јеврејског и ромског народа прочитали рабин Исак Асиел и члан Свјетског парламента Рома Драгољуб Ацковић.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Систем логора смрти НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина је највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац.

У Меморијалном комплексу Јасеновац, који данас припада Хрватској, као жртве су наведени само они који су идентификовани, односно 83.145 убијених.

Међу страдалима за 1.337 дана постојања логора Јасеновац било је више од 20.000 дјеце.

Годишњица је обиљежена и у Сремској Митровици.   

Translate »