У Броду обиљежен Дана ослобођења општине

У Броду је 06. октобра 2019. године одржана свечана сједница општинске Борачке организације на којој су уручена признања поводом обиљежавања 7. октобра – Дана ослобођења општине у Одбрамбено-отаџбинском рату. Овом активношћу започело је обиљежавање Дана ослобођења општине Брод у протеклом рату које иначе обухвата низ различитих манифестација духовног, културног и спортског садржаја а које ће трајати до 14. октобра.

Свечаној сједници и академији организованој поводом 27 година од ослобођења ове општине присуствовао је и предсједник Борачке органиазције Миломир Савчић који је честитао Брођанима Дан ослобођења и захвалио свима који су учествовали у ослобађању Брода.

– Ово је једна од ријетких општина која је била окупирана на почетку Одбрамбено-отаџбинског рата. Становници Брода остали у редовима Војске Републике Српске и наставили борбу за слободу српског народа и Републике Српске –  казао је предсједник Савчић.  

Предсједник Предсједништва општинске Борачке организације Зоран Видић је истакао да се чланови ове организације са захвалношћу сјећају свих бораца који су дали животе за слободу и да током године организују помен парастосе у свим мјесним заједницима као и код Централног спомен-обиљежја.  

– У посљедњих четврт вијека заједно смо урадили много пројеката који ће остати трајни свједоци прошлости и путоказ нашој дјеци. За наше активности локална заједница је издвајала новчана средства и омогућила да пројекти буду реализовани –  рекао је Видић на свечаној сједници.

Видић је додао да су у свим мјесним заједницима изграђена спомен-обиљежја, да је на централном тргу постављена спомен-биста генералу Славку Лисици , да је уређена Спомен-соба, објављене монографије о погинулим борцима Брода и погинулим  припадницима Југословенске народне армије, снимљен документарни фила „Од страдања до слободе Брода“, а проведен је и низ других активности.

Видић је уручио плакете Борачке организације Ђорђу Максимовићу из Брода, новинару Ненаду Симићу из Дервенте и аутору филма „Од страдања до слободе Брода“ Мили Савићу. Захвалница је уручена и Ведрану Ђокићу.

Начелник општине Брод Илија Јовичић је истакао да је потребно документовати и биљежити све што се догађало на подручју Брода у Отаџбинском рату како би будуће генерације имале из чега учити.

Он је додао да су и након 27 година од ослобођења Брода видљиви трагови рата и великог страдања српског народа.

У амфитеатру Средњошколског центра „Никола Тесла“ отворена је изложба „Да се не заборави“ посвећена Првом батаљону војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

Јединице Војске Републике Српске, под командом генерала Славка Лисице, ослободиле су Брод 7. октобра 1992. године, послије седам мјесеци окупације од стране Хрватске војске и паравојних хрватско-муслиманских јединица.

Према подацима општинске Борачке организације, током рата са подручја Брода погинула су 242 српска борца.

На подручју Брода је за вријеме окупације било 10 логора у којима је било заробљено око 2.000 Срба, од којих је најмање половина убијена.   

Translate »