У Братунцу обележена 29. годишњица страдања Срба Подриња

У Братунцу је 10. јула обиљежена 29. годишњица страдања српских жртава из средњег Подриња током протеклог рата у БиХ.

Помен је организован поводом страдања Срба на Петровдан, 12. јула 1992. године, у селима око Сребренице и Братунца.

Тада је убијено 69 војника и цивила, а заробљена су 22, од којих нико није преживио. За десет страдалих Срба се још трага. Обиљежавању су присутвовале бројне делегације и званице међу којима и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је у Братунцу да је страдање српског народа у Подрињу „остало некажњено, док се Србима суди и за командну одговорност“.

Он је навео да је „за око 3.500 српских жртава на том подручју пресуђена једна срамотна и понижавајућа пресуда“.

„Закољете дијете од 12 година и за то будете осуђени на десет година затвора. То је мало и за саобраћајну несрећу“, казао је Вишковић.

Суд БиХ осудио је Елфету Весели на десет година затвора за свирепо убиство 12-годишњег Слободана Стојановића, 1992. године код Зворника.

Вишковић је навео да су Срби, са друге стране, осуђивани и на доживотне казне затвора, и додао да „се све настоји подредити“ 11. јулу 1995. године и страдању Бошњака у Сребреници.

Митрополит дабробосански Хризостом, који је служио парастос за страдале Србе, изјавио је да ће српски народ „свједочити истину да су Срби страдали у Подрињу и да је улога цркве да сачува успомену на жртве ових злочина“.

Он је оцијенио да су Срби „увијек чинили добро и поред свих неправди“.

Парастосу на гробљу у Братунцу присуствовали су и изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, министри у Влади Републике Српске, делегација Народне скупштине Републике Српске и српски представници у заједничким органима.

Присуствовали су такође и генерални конзул Србије у Бањалуци Драган Протић, амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, посланик у Скупштини Црне Горе Марко Милачић, представници Трећег пешадијског Република Српска пука, те начелници општина средњег Подриња, као и велики број грађана.

Муслиманске јединице из Сребренице напале су на Петровдан 1992. године српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне, убијајући српско становништво и палећи куће.

Обиљежавање 29. годишњице страдања Срба из средњег Подриња организовао је Одбор Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова.   

Translate »