This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export date: Mon Jul 15 8:24:01 2024 / +0000 GMT

Традиционална кошевина на Гвозну прераста у олимпијаду
На Гвозно пољу у Калиновику 22. јула је одржана кошевина и Калиновачка олимпијада, традиционална манифестација која се организује у знак сјећања на Одбрамбено-отаџбински рат и Војску Републике Српске.

Након 30 година од прве мобе коју су на Гвозну организовали борци и становници Калиновика, ова манифестација је сада добила карактер олимпијаде како се не би заборавило све оно што је Војска и народ овог краја учинио за Републику Српску и њено стварање.

Начелник општине Калиновик Радомир Сладоје подсјетио је да су и те давне 1993. године Војска Републике Српске и народ показали јединство да би мобом на кошевини спасили домаће становништво и стоку.

– Након рата 2013. године одржана је манифестација која се наставља сваке године, а прошле године смо обећали да ћемо организовати Калиновачку олимпијаду како бисмо омасовили ову манифестацију – рекао је Сладоје. Он је најавио да ће наредне године бити сигурно више учесника и такмичара и гостију који ће долазити у овај крај да виде све његове љепоте.

– Ове године су се скупили косци из Херцеговине, Старе Херцеговине, са подручја Романије, а Крајишници обећавају да ће доћи, али се не такмиче – додао је Сладоје.

На Калиновачку олимпијаду и кошевину дошао је и ове године Дарко Младић са породицом и подсјетио да се данас обиљежава 30 године прве мобе – ратне 1993. године када су и војска и народ морали да се сналазе ради пуког преживљавања.

– Овдје је организована кошевина и војска је косила да би се стока која се разбјежала по брдима и долинама скупила и преживјела, како би се војска послије хранила од стада која су спашена – напоменуо је Младић.

Он је додао да је народу дијељена стока и да је тада моба била заједничка добровољна активност у тешким околностима.

– Ми се из године у годину овдје скупљамо да поново пошаљемо поруку да једни друге треба да чувамо и пазимо, као и да оно што нам је Бог дао на земљи треба да чувамо и да од тога живимо – нагласио је Младић.

На Гвозну су се скупили људи и цијеле Херцеговине, Подриња и Крајине.

 

 


Post date: 2023-10-12 12:47:54
Post date GMT: 2023-10-12 11:47:54
Post modified date: 2023-10-12 12:49:00
Post modified date GMT: 2023-10-12 11:49:00

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com