БОРС
https://borackars.org/sudjenje-generalu-savcicu-svjedok-tuzilastva-konfuzan-i-nesiguran/
Export date: Sat Jun 25 20:24:00 2022 / +0000 GMT

Суђење генералу Савчићу: Свједок Тужилаштва конфузан и несигуран
Свједок Тужилаштва БиХ на рочишту генералу Миломиру Савчићу одржаном у Суду БиХ 18. јануара 2021. године због, како је наведено у оптужници, наводног помагања у ратном злочину 1995. у Сребреници, био је конфузан и несигуран, а његов исказ пред Судом БиХ прилично непоуздан, оцијенио је генералов адвокат Миодраг Стојановић.

Стојановић је након рочишта рекао да је било очигледно да свједок не може диспонирати временом.

- Он је то правдао чињеницом да је прошло 25 година и да се не може сјетити свих детаља. Потврдио је и да је и приликом давања изјаве 2013. године био у алкохолисаном стању -рекао је Стојановић.

Стојановић је навео да су се легалне борбене активности, кроз свједочење овог свједока, покушавале подвести под незаконите радње.

- Борбе са колоном 28. дивизије и погинули у колони не могу бити злочин. Заробљавање припадника друге јединице, не може бити злочин. Злочин може бити поступање које би било супротно Женевској конвенцији - појаснио је Стојановић и додао да је свједок јасно рекао да су све радње биле у складу са одредбама Конвенције.

Стојановић је рекао и да је овај свједок једини релевантан, јер је био учесник догађаја обухваћених оптужницом.

Он је навео да се одбрана не може сагласити са наводима свједока у којима каже да је генерала Савчића, током служења војног рока, видио једном или два пута, од чега је један пут било 13. или 14. јула у Касаби, јер је Савчић у Касаби био 27. јула 1995. године.

- То није тачно и на нама је сада задатак да то докажемо. Генерал Савчић је тада био на потпуно другој локацији, а у прилог томе постоје и документи које посједује Тужилаштво - рекао је Стојановић.

Свједок Тужилаштва БиХ, који је свједочио под мјерама заштите, испричао је да је у јулу 1995. године био у Касаби у школи, у позадинском батаљону Војне полиције Војске Републике Српске, те да је био распоређен у кухињу.

Он је испричао да се 13. јула поподне вратио од куће у Касабу у штаб, те да је распоређен на брдо изнад школе са осталим саборцима.

- Послали су нас горе да чувамо стражу јер кроз шуму из Сребренице иду Бошњаци, који хоће да прођу до Тузле и постоји бојазан да школа у којој смо смјештени буде у опасности - рекао је свједок.

Он је навео да су, другог или трећег дана страже на брду, на њих наишли цивили бошњачке националности, које су заробили.

- Било их је око 10 или 15. Оружје, накит и паре су побацали изнад у шуми. Ми смо их заробили и одвели их у наш притвор у Касаби, који је био у једној приватној кући - појасни је свједок.

Он је, одговарајући на питање тужиоца, рекао да је тих дана док је био на стражи видио и мртве за које, како је испричао, претпоставља да су погинули од бомбе, чија се детонација чула.

- Нисам видио ко је бацио бомбу. Само се чула експлозија. Могуће је да су они тада погинули - рекао је свједок и додао да је видио и три леша која су плутала ријеком Јадар.

Свједок је испричао да је генерала Савчића тих дана видио у Касаби да улази у школу, али није могао прецизно навести датум, те му је одбрана изнијела чињеницу да је генерал у том периоду био на Жепи, те да је у повратку, 27. јула, свратио у Касабу.

Наредно рочиште, за када је планирано саслушање једног свједока, заказано је за 1. фебруар.

Post date: 2021-01-20 11:19:18
Post date GMT: 2021-01-20 10:19:18

Post modified date: 2021-01-20 11:19:21
Post modified date GMT: 2021-01-20 10:19:21

Export date: Sat Jun 25 20:24:00 2022 / +0000 GMT
This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com