Суд БиХ наметнут да искључиво суди Србима

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је 02. фебруара медијима у Републици Српској да је Сребреница озбиљна подвала Бошњака и дијела међународне заједнице и да се и на случају генерала Миломира Савчића види да је Суд БиХ наметнут да би искључиво пресуђивао Србима.

Додик је рекао да је Суд БиХ изгубио сваки смисао имајући јер је он то политичка егзекуција само за српски народ.

– Чињеница је да тај суд није ни формиран у складу са Уставом БиХ, наметнут је искључиво да би пресуђивао Србима и то пресуде говоре у посљедње вријеме. У то се само уклопила и сада ова прича – рекао је Додик коментаришући мјере забране које је Суд БиХ одредио генералу Савчићу, предсједнику БОРС-а.

Додик је рекао новинарима да то што је након много година Савчићу приписано учешће у војној формацији указује на то да он, вјероватно, није посљедњи Србин којег наводно правосуђе БиХ приводу да би покушао додатно да оправда политичку конструкцију према којој је српски народ крив за све.

Он је подсјетио да много докумената данас говори да то није тако, а један од њих је и посљедњи из британске архиве који говори да није било никаквог организованог или припреманог заузимања Сребренице, те напоменуо да су упркос томе Радован Караџић и генерал Ратко Младић осуђени.

Српски члан Предсједништва БиХ указао је и на књигу бившег команданта Унпрофора у БиХ Луиса Мекензија да су 3. маја 1992. године у Добровопљачкој улици муслимани преварили и побили војнике, а да за то нема никакве одговорности.

– Имате егзактну тврдњу једног човјека који је био одговоран у то вријеме и био је задужен за рјешавање тог проблема, а на крају никоме ништа – рекао је Додик.

Он је оцијенио да се правосуђе понаша као да су „Марсовци“ то наредили, а да не постоји ратни члан муслиманског предсједништва Ејуп Ганић за кога постоје индиције да је наредио да се пуца у Добровољачкој, што тврди и Мекензи.

– Ганић сада слободно хода по Сарајеву и никоме ништа. Онда кажу да овдје треба неко помирење и нека Босна да се гради. На томе се не може градити. БиХ је драматично подијељено друштво, а српски народ, научен да трпи многе неправде, истрпиће и ову – рекао је Додик.

Каже да му је жао Савчића и многих других који су на тај начин процесуирани, који су имали доста проблема, а покушавају да их осуде само зато што је то монструозно неко наметнуо као колективну кривицу једног народа.

– То је невјероватно, али мислим да у Републици Српској и српском народу има довољно енергије да покажемо да смо ми на правој страни историје, да се овај народ није ни бавио злочинима, да је бранио своју слободу – рекао је Додик.

Истакао је да се 3. мај 1992. и Добровољачка улица може објаснити само подвалом и преваром, да је тада зарољено 180 војника, одузети оружје и опрема, иако је постојао договор о несметаном изсласку из Сарајева.

Према његовим ријечима, онда се нађе прича о Савчићу, који је командовао јединицом која је била на фронту и за кога нема никаквих других доказа.

– И сама Сребреница је озбиљна подвала Бошњака и дијела међународне заједнице. Ту нема истине. За Сребреницу треба један ваљан историјски, веома неприкосновен и неспоран круг људи, комисија која би могла да утврди страдања свих у то вријеме, и Бошњака и Срба у том региону и да то оставимо покољењима као рашчишћену ствар, а не да се на бази илузија о Сребреници праве нове илузије. Тако је и ово око Савчића – закључио је Додик.

    

Translate »