Спомен-обиљежје јунацима у Ситници код Рибника

У недјељу 20. марта 2016. године у порти храма Светог пророка Илије у селу Ситници код Рибника, откривен је и освештан споменик погинулим борцима овог краја, који су страдали у одбрамбено-ослободилачком рату 1992-1995. године.

Спомен-обиљежје за 31 погинулог борца одбрамбено-отаџбинског рата, открили су министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Републике Српске Миленко Савановић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије Александар Вулин, заједно са дјецом ситничких погинулих бораца Вукашином Марчетом и Мариом Вујиновићем.

Откривању спомен обиљежја у Ситници присуствовао је и предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Душко Милетић, који се обратио присутним мјештанима и гостима.

– Сваким спомеником се чува сјећање на херојско дјело онога које положио живот за слободу, али споменик је и више од тога, он нам шаље снажнију поруку јер, што би пјесник рекао „тамо гдје су постављени споменици, устукну и они који би да земљу продају и да је купе“.

Милетић се захвалио мјесној борачкој организацији Ситнице и општинској борачкој организацији Рибник што су препознали потребу да се изгради споменик и нашли снаге и истрајали у намјери да и у овом тешком времену изграде споменик погинулим саборцима.

Он је такође додао да је ово је доказ да Борачка организација, њени општински и мјесни одбори не заборављају своје саборце, да су спремни у свим мјесним заједницама оставити траг у спомен онима који су дали животе за Републику Српску. Подсјетио је да се представници неких других наводно патриотских организација, углавном само сликају по медијима, сав њихов рад завршава на конференцијама за штампу, и  деценијама се налазе на предсједничким мјестима својих организација, што је и смисао и сврха њиховог рада и постојања.

-Ипак и такве организације данас релативно успјешно егзистирају јер је, на жалост, неко у овој Републици процјенио да је у недостатку рјешења за статусне проблеме лакше разбијати Борачку организацију формирањем мањих паралелних, подобних организација те на тај начин контролисати борачку популацију, подсјетио је у свом обраћању Милетић.

Након откривања, споменик је освештао Његово Преосвештенство епископ бихаћко-петровачки господин Атанасије, а затим и одслужио помен пострадалим српским борцима овог краја.

Владика Атанасије је истакао да је ријеч о споменику љубави онима који су вољели свој род и који су за њега дали животе. „Овај споменик нашим храбрим борцима и мученицима, је и споменик човјечанству, споменик љубави према Отаџбини и роду своме. Овај споменик свједочи о великој жртви и несебичној љубави наших бораца. Таква љубав може да заустави свако зло у свијету“, нагласио је, између осталог, у својој бесједи преосвећени владика Атанасије.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин навео је да је Република Српска настала као израз борбе и потребе српског народа да се јасеновачки геноцид никада не понови.

„Не може се разумети историја деведесетих година прошлог века без дубоког познавања јасеновачког ужаса. Не може се разумети оно што се десило на овом простору, уколико се не подсетимо страдања Срба у Јасеновцу, Пребиловцима и другим мјестима страдања Срба. Република Српска је настала из потребе да се Јасеновац не понови, јер је претила опасност да генерација која је преживела ту голготу, доживи исто страдање. Чувајте, земљаци моји, Српску због ових светлих личности и ове деце! Чувајте је, јер имате коме да је оставите! Србија је ту да вас воли, чува и брани“, поручио је Вулин. Министар Александар Вулин иначе је поријеклом из села Ситнице у општини Рибник.

Иначе 20. марта 1993. године, на бихаћком ратишту, за један дан нестало је 14 бораца са овог краја. Са подручја општине Рибник 288 бораца дало је живот за Републику Српску.foto za sajt

   

Translate »