Служен парастос жртвама усташког покоља у Дракулићу

Код Спомен-костурнице у Дракулићу служен је 03. Фебруара парастос за 2.300 Срба, које су у само једном дану прије 77 година поклале усташе у овом бањалучком насељу, као и оближњим мјестима Мотике, Шарговац и руднику Раковац.

Помену је у име Борачке организације Републике Српске присуствовао предсједник Предсједништва БОРС-а Душко Милетић, који је у име Борачке организације положио вијенац на Спомен – костурницу и одао почаст жртвама усташког злочина.

Служењу парастоса присуствовали су и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, министар правде Антон Касиповић, генерални секретар Владе Републике Српске Синиша Каран, делегација Народне скупштине Републике Српске, Tрећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић , потомци жртава овог усташког покоља и бројни грађани Бањалуке.

Претходно је у Спомен-храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу служена Света литургија.

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над Србима у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дијете.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног „Tјелесног здруга Анте Павелића“, усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе без иједног испаљеног метка – сјекирама, ножевима и крамповима.

У роману „Дракулићи“ покојног бањалучког новинара Јована Бабића, који је годинама истраживао овај злочин, истиче се да покољ над српским становништвом у селима око Бањалуке 1942. године представља геноцид.

План покоља, прије кога су чак потровани пси у тим селима – да не би најавили долазак усташа, разрадио је стожерник за Хрватску крајину Виктор Гутић заједно са фратром Николом Билогривићем, док се по монструозности злочина истакао злогласни фра Филиповић, наводи се у овом роману.

У документима, чак и оним из усташких извора тадашње Независне Државе Хрватске, наведено је да је злочин у овим бањалучким насељима био највећи покољ учињен у само једном дану.

Први споменик жртвама овог покоља подигнут је 1965. године, а од 1991. године сваке прве недјеље прије годишњице страдања служи се парастос у насељу Дракулић.   

Translate »