Сједница Предсједништва БОРС-а

Предсједништво Борачке организације Републике Српске одржало је у Бањој Луци 3. новембра 2021. године своју редовну сједницу, укупно 11. сједницу Предсједништва у овом сазиву.

На сједници Предсједништва Борачке организације разматрана су  одређена питања из домена рада Борачке организације, као и питања из области борачко-инвалидске заштите која се односе на проблеме борачких категорија. Након расправа донесени су и бројни закључци чија реализација ће помоћи да се побољша положај борачких категорија и унаприједи рад Борачке организације.

Расправљајући о измјени Статута Борачке организацијe Предсједништво је прихватило приједлог да се свим општинским и градским борачким организацијама упути допис којим ће ОБО и ГБО бити позване, поштујући истовремено закључак Скупштине БОРС-а од маја ове године, да до 21. децембра текуће године доставе своје сугестије на предложене измјене Статута БОРС-а.

На сједници Предсједништва разматран је и захтјев 26 општинских и градских борачких организација о одржавању Супштине БОРС-а, те је једногласно прихваћен приједлог да се позову представници ОБО/ГБО који су поднијели захтјев за сазивање Скупштине БОРС, да се кроз легитиман рад поново укључе у органе БОРС-а, како би заједнички допринијели њеном раду и несметаном фунционисању, а да ће се сједница Скупштине одржати када се зато стекну сви неопходни услови.

Анализирајући стање у области борачко-инвалидске заштите и реализацију мјера за побољшање стања у области борачко -инвалидске заштите Предсједништво је након дуже расправе донијело низ закључака са циљем побољшања положаја борачких категорија у Републици Српској. Тако је Предсједништво тражило да се унаприједи статус војника – бораца који су током рата били на одслужењу војног рока, на начин да им се обезбиједи мјесечно примање у висини мјесечног борачког додатка као за борце 1. категорије, или да се изнађе други начин у циљу обезбјеђења редовних новчаних примања. Предложено је да се свим незапосленим борцима који се налазе на Заводу за запошљавање обезбиједи борачки додатак, без обзира на имовинско стање, те да се демобилисаним борцима који живе у Федерацији БиХ, обезбиједи могућност пријављивања приликом расписивања Јавног позива од стране Министарства рада и борачко-инвалидске заштите за додијелу новчане помоћи социјално угроженим незапосленим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата.

Предсједништво БОРС такође ће затражити хитан састанак са представницима власти Републике Српске и предсједницима Клубова политичких странака из Републике Српске у Народној скупштини, а свакако прије пројекције Буџета за 2022. годину.

Наглашено је да је потребно обезбиједити присуство представника Борачке организације у Народној скупштини приликом разматрања пројекције Буџета за 2022. годину, уз преходно достављање приједлога и сугестија од стране чланова Предсједништва. Предсједништво је једногласно усвојило приједлог Меморандума о сарадњи БОРС-а и Владе РС с акцентом на статус незапослених демобилисаних бораца и приједлога мјера за побољшање њиховог статуса, као и да се поново изнађе начин и обезбједи разговор са министром у вези обезбјеђења средстава за лица која су на издржавању казне за ратне злочине, а крајњи рок за потписивање истог је 1. јануар 2022. године.

Разматрајући ток и реализацију пројекта „Борци за мале борце“ Предсједништво је усвојило информацију да за све оне регије Борачке организације које су усагласиле ставове одмах исплате планирана средства, а осталима након достављања усаглашених приједлога.

Предсједник Предсједништва Александар Савић рекао је да ће БОРС тражити састанак са руководством Српске и тражити борачки додатак за све демобилисане борце који су на Бироу за запошљавање.

– Да са релевантним представницима институција, првенствено са предсједником Владе и Републике и ресорним министарством сједнемо и договоримо се око ових питања која ће напокон, не у цијелости, јер ово је процес који траје, ријешити питање наших бораца. Можда то дуго траје, и неки то нису доживјели али све ћемо учинити да као организација, Предсједништво и Скупштина помогнемо овим људима у наредном периоду – рекао је Александар Савић.

Он је додао да још око 9.000 демобилисаних бораца и 1.100 дјеце погинулих бораца тражи посао, као и велики број ратних војних инвалида, те да се мора радити и на ријешавању ових питања.

На сједници је усвојен и приједлог да се од сљедеће године мијења  мјесто одржавања Централног обиљежавања крсне славе Борачке организације – Митровдана, уз договор по регијама, а БО Србац је позвала да се ове године Митровдан обиљежи у Српцу.   

Translate »