This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export date: Wed Oct 27 1:10:58 2021 / +0000 GMT

Сједница Предсједништва БОРС-а
Предсједништво Борачке организације Републике Српске одржало је 25. септембра 2020. године у Бањој Луци своју ванредну сједницу на којој је разматрана само једна тачка дневног реда – Информација о одржаном састанку руководства БОРС-а и највиших представника власти у Републици Српској, на ранији захтјев БОРС-а, те заузимање става о понуђеним приједлозима Владе Републике Српске за рјешавање питања борачких категорија.   

Сједницу је водио предсједник Предсједништва Горан Рогић, осим чланова Предсједништва сједници је присуствовао и предсједник Борачке организације Миломир Савчић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, његов помоћник за питања борачко-инвалидске заштите Радомир Граонић, те је на сједници вођена исцрпна расправа о приједлозима Владе за рјешавање проблема бораца и њихових породица.

У излагањима чланова Предсједништва потврђено је да се приоритетно треба рјешавати питање незапослених демобилисаних бораца који имају мање од 60 година живота, дефинисањем мјесечног примања за ове борце.

- Незапослени демобилисани борац је лице које се налази на евиденцији Завода за запошљавање и на евиденцији Пореске управе Српске као лице без примања - напоменуо је предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић након сједнице Предсједништва.

Он је додао да ће БОРС са ресорним министарством тражити податке о незапосленим демобилисаним борцима са евиденције Завода за запошљавање закључно са 31. децембром 2019. године, јер је након тог датума наступила законска промјена везана за здравствено осигурање, те да је велики број лица из ове популације напустио евиденцију Завода.

На овај начин био би познат тачан број лица која би имала право на накнаду, као и износ средстава потребних за реализацију поменуте накнаде, након чега би се могло ићи са конкретним приједлогом према Влади Републике Српске – одлучено је на сједници Предсједништва БОРС-а.

 

 


Post