БОРС
https://borackars.org/sjednica-predsjednistva-bors-a-3/
Export date: Wed Oct 27 1:05:13 2021 / +0000 GMT

Сједница Предсједништва БОРС-а
Предсједништво Борачке организације Републике Српске одржало је 18. августа у Пелагићеву редовну радну сједицу на којој је разматрало актуелна питања из области борачко-инвалидске заштите те донијело и адекватне закључке са циљем да се побољша положај демобилисаних бораца Републике Српске и њихових породица.

Након исцрпне расправе у којој су чланови Предсједништва подсјетили на ставове више регија Борачке организације у вези са правима борачких категорија и актуелним проблемима у области борачко-инвалидске заштите, те је поменута и недавна иницијатива Асоцијације "Ствараоци РС" за рјешавање статуса лица које заступају, Предсједништво је усвојило закључке којим требају бити унапређена права борачких категорија.

Тако је Предсједништво једногласно усвојило закључак којим се од представника власти и институција Републике Српске тражи да се обезбједи мјесечно примање за све демобилисане борце који немају редовна мјесечна примања (незапослени борци)  у висини од 5 КМ по мјесецу учешћа у зони борбених дејстава. Такође Предсједништво је донијело закључак којим се захтјева уплата ратног стажа за све борце који испуњавају услове за одлазак у пензију.  Предсједништво је на сједници у Пелагићеву усвојило и закључак којим се тражи повећање личних и породичних инвалиднина, као и закључак којим се тражи засебан – издвојен статус за Борачку организацију Републике Српске, а истовремено Предсједништво је оснажило свој закључак из 2017. године којим се одбацује било какав захтјев Асоцијације "Ствараоци РС" за остваривање права чланова ове Асоцијације кроз Закон о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата РС.

Такође Предсједништво је усагласило јединствен став да, уколико се представници власти не одазову на захтјеве Борачке организације Републике Српске до 21. септембра 2020. године, Предсједништво ће донијети одлуку о радикалнијим мјерама за остваривање наведених права.

Одлучено је да ови закључци буду упућени предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић, Влади Републике Српске и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику.

Сједници Предсједништва је претходио пријем руководства БОРС-а код начелника општине Пелагићево Симе Стакића, те полагање вијенаца на Централно спомен обиљежје погинулим борцима општине Пелагићево.

Post date: 2020-08-21 13:34:57
Post date GMT: 2020-08-21 12:34:57

Post modified date: 2020-08-21 13:34:59
Post modified date GMT: 2020-08-21 12:34:59

Export date: Wed Oct 27 1:05:13 2021 / +0000 GMT
This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com

Translate »