This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export date: Thu Oct 1 7:35:28 2020 / +0000 GMT

Сједница Предсједништва БОРС-а
Предсједништво Борачке организације Републике Српске одржало је 30. јануара 2020. године у Бањој Луци редовну радну сједницу на којој се расправљало о актуелним питањима из области борачко-инвалидске заштите.

Предсједништво је разматрало недавно повећање издвајања за борачке категорије, те је константовано да се ова средства и права могу и требају додатно увећати како би се побољшао материјални положај борачких категорија, те је поводом тога једногласно усвојен закључак да Предсједништво не подржава недавно донесене мјере Владе Републике чији је циљ био побољшање материјалног положаја борачких категорија.

- Предсједништво је задужило руководство БОРС-а да у наредном периоду интензивира разговоре са предсједником и премијером Републике Српске да би значајније био побољшан положај борачких категорија, прије свега незапослених демобилисаних бораца - истакао је предсједник Предсједништва БОРС-а Горан Рогић.

Предсједништво ће такође затражити да средства која остану у буџету за борачко-инвалидске заштиту буду распоређена на личну и породичну инвалиднину борачких категорија, а коначан став о свеукупном положају борачких категорија у Републици Српској ће дати Скупштина БОРС-а чије одржавање је планирано у априлу.

Предсједништво Борачке организације Републике Српске такође даје пуну подршку предсједнику БОРС-а Миломиру Савчићу у његовој борби за доказивање истине против потпуно измишљене оптужнице коју је против њега подигло Тужилаштво БиХ.

- Подизање оптужнице против генерала Савчића и бившег предсједника БОРС-а Пантелије Ћургуза представља смишљени удар на БОРС, како би БОРС био приказан као криминална организација, а српски борци и официри као злочинци у протеклом рату, што није тачно - рекао је Рогић.

Предсједник Рогић је навео да је генерал Савчић, да је желио, могао, као и неки други, да напусти ову територију, али као частан официр сматра да је најпоштеније према организацији коју води да пред Тужилаштвом и Судом БиХ докаже своју невиност.

- Генерал Савчић је јуче са својим адвокатом био у Тужилаштву БиХ у вези са приједлогом мјера Тужилаштва БиХ. Једна од предложених мјера јесте да Савчић не може водити БОРС, на шта је адвокат дао примједбу, и надамо се да ће она бити уважена – рекао је Рогић.

 

 


Post